Šampionátu se jako aktivní člen družstva zúčastnil i českolipský hráč Štěpán Slaný. „U největší blamáže českého florbalu v historii jsem bohužel byl i já," konstatoval po prohraném utkání s Norskem, jež vyhrálo po samostatných nájezdech 5:4.

Češi obsadili dělené sedmé místo, naopak Norové v boji o pátou příčku porazili Lotyšsko. Právě s Lotyši mizérie českých reprezentantů na letošním šampionátu začala v posledním utkání základní skupiny.

„S oblibou jsem si četl všechny komentáře, názory expertů a autory prestižních i neprestižních médií, kteří jsou vždy zasvěceni do každého problému. Prý trenér vybral špatně, všechno je prokaučované, hráči nemají formu… Málokdo si však uvědomuje to, že téměř každý, kdo v českém týmu hrál, obětoval pro šampionát dvacet dní své dovolené a připravoval se navíc po práci či škole. Jsme tak rádi, že jsme si jako památku mohli nechat českou šálu, pěkný podsedák a jeden český dres se jménem. To není žádná sebelítost, je to jen konstatování. My jsme profesionální amatéři a teď si musíme vyžrat pár týdnů kritiky, kterou si za výsledky zasloužíme," přiznává Štěpán Slaný.

A jak on sám hodnotí své vystoupení na MS?

„Moje osobní vysvědčení na tomto mistrovství je jakési rozporuplné. Jel jsem sem s trochu jinými plány vytížení, obraz hry však byl nakonec úplně jiný, než se původně předpokládalo. Nechci se hnípat v tom, kde se stala chyba, nyní jsem samozřejmě zklamaný, chtěl jsem víc, ale bohužel… Druhá strana celé věci je však ta, že jsem se dostal potřetí za sebou do výběru české reprezentace, byl jsem mezi dvaceti hráči z té obrovské členské základny a opravdu jsem moc rád, že jsem mohl opět udělat reklamu České Lípě. Cením si toho, že jsem šel po vlastní vývojové větvi, kterou spousty lidí po mnoho let kritizovali, a že jsem to svou pílí dotáhl až tak daleko, že mám to štěstí být v jednom týmu s těmi nejlepšími z Čech. Ještě mám živé vzpomínky, když jsem chodil s gymplu s dřevěnou florbalkou a snil o tom, že si jednou zahraji na MS. Co bych za to v té době dal!"

Co bude podle jeho názoru s reprezentací?

„Asi ji čeká asi generační výměna, změna nastane také v trenérském týmu, nejsem si jist, zda mám ještě nějakou šanci. Každopádně na reprezentaci nezanevřu, klukům budu fandit, a když budou potřebovat bojovníka, ještě pár let budu ve formě. Florbal mě totiž moc baví," dodává Štěpán Slaný.