V Ještědské oblasti je v současnosti registrována více jak dvacítka oddílů, jejichž členové se věnují tomuto sportu. Valná hromada vzala na vědomí zprávu o činnosti v roce 2008, výroční zprávu Sportovního centra mládeže Ještědské oblasti v roce 2008 a schválila termínovou listinu závodů pro rok letošní. Přijat byl také nový oddíl PS Výři Stráž pod Ralskem.

Velká diskuse se rozvinula ohledně financování a dotací Sportovního centra mládeže, které vychovává a zvyšuje sportovní výkonnost nejlepších mládežnických závodníků oblasti.

Byla schválena tříčlenná trenérská rada SCM ve složení Jindřich Kořínek (TJ Turnov), Vojtěch Peterka (Lokomotiva Liberec) a Vojtěch Vokál (OK Chrastava). Byl schválen i realizační plán centra na rok 2009.

Do termínové listiny byly doplněny termíny několika závodů okresních a krajských kol Přeboru škol v OB. Předloženy a schváleny byly rovněž prováděcí pokyny a sportovní řád k soutěžím v Ještědské oblasti. Termínovka obsahuje celkem osmadvacet závodů.

Po dvouleté odmlce je vypsán Ještědský pohár sprintů (jeden závod připraví Slavia TU Liberec, dva OK Reco Sport). Sezóna v oblasti má začít 14. března závodem Jarní skály, ale vše záleží na počasí, neboť v oblasti Kosti, kde se má běžet, je zatím dost velké množství sněhu.

Závěrečným dvojzávodem jsou sprinty v rekreační areálu Kateřina u Hrádku nad Nisou 28. října.