Premiérově společné mezinárodní mistrovství České a Slovenské republiky v silovém trojboji hostilo město Šamorín. Mezinárodní nádech závodů nedaleko Bratislavy podpořili svou účastí i borci z Maďarska, početné zastoupení ve startovní listině měl i novoborský oddíl SK Metalpower.

Dorostenci mile překvapili

Svou závodní premiéru si odbyli dorostenci Robin Hejl a Pavel Kacafírek. Oba borci vzhledem k nízkému věku a malým zkušenostem absolvovali celý trojboj bez vybavení a speciálních dresů. Přesto je jejich výkon příslibem do budoucna a oba mladíci se již pilně připravují na ME v Trnavě, kam se oddíl chystá v červnu. Zlato a titul mistra republiky si domů odvezl Pavel Kacafírek za totální výkon 237,5 kg, stříbro bral jeho kolega Robin Hejl. Oba soutěžili ve věkové kategorii 16 -17 let a váhové kategorii do 67 kg.

„Z výkonů našich nováčků jsem nadšený a věřím, že kluci vydrží v nastoupeném tempu a připraví se i na další závody. Jejich progress je každým měsícem tréninku znatelnější," říká trenér Karel Koldovský.

Mezi juniory si po delší závodní pauze osahal železo Pavel Vacek. Ten je již ostříleným borcem, nicméně musel nakonec kromě tlaku na lavici absolvovat závod taktéž bez dresů. Jeho výkon je tak značně ponížen, nicméně i tak se mezi juniory rozhodně neztratil. Nazvedal 635 kg a získal zlato v kategorii do 23 let a váhové kategorii do 125 kg.

Rovná: Na ME chci pokořit dvě stě kilo

Druhý den pak již svedli souboje účastníci kategorií Open a bylo se rozhodně na co dívat. Jako první zasáhla do bojů o cenné kovy Monika Rovná, která si na své konto připsala skvělých 505 kg a mezi ženami bezpečně zvítězila i absolutně. Její dřep 215 kg byl vyhodnocen jako nejhodnotnější výkon celého šampionátu. Na své konto si také připsala národní rekord v pozvedu, který nyní činí 195,5 kg! „Na červnovém mistrovství Evropy bych se chtěla pokusit pokořit dvě stě kilo," přiznala Monika Rovná.

V odpoledním programu přišli na řadu muži. Ve váhové kategorii do 82 kg se bohužel se soutěží musel rozloučit Jiří Pěnička, který nezvládl základní pokus v tlaku na lavici. David Synek pak předvedl ve váhové kategorii do 110 kg svůj standard a premiérově si odvezl domů zlato. V nejtěžší váhové kategorii se prezentoval Martin Vaško a za výkon 825 kg si připsal taktéž titul mistra republiky.

„Celý závod jsme pojali jako těžký trénink, a tak výkony ještě nebyly optimální. Časování formy si necháváme na evropský šampionát v červnu, tam již každý z nás odevzdá svoje maximum," dodává šéf oddílu Koldovský.

Dalším podnikem, kde se Metalpower představí, bude 27. dubna MČR ve Starých Křečanech.

Metalpower Nový Bor na Slovensku.