O tento úspěch se z největší části zasloužila děvčata, jež vybojovala semifinálovou účast v MČR družstev (nejlepší tým Libereckého kraje a navíc nejnižší věkový průměr ze všech semifinalistů).

„Samozřejmě, že byly k vidění i výkony, za které nelze příliš chválit, ale na druhou stranu natolik kvalitní, že mnohdy stačily na medailová umístění, nebo dokonce na vítězství," svěřil se trenér PK Č. Lípa Tomáš Choc, jenž doplnil, že výsledky svědčí o vysoké kvalitě zaplavaných výkonů.

O medaile se zasloužilo 10 z jeho 13 svěřenců, kteří nastoupili do závodů Oblastního přeboru (OP) v České Lípě (Oldřich Hladík, Miroslav Chaloupka, Filip Konrád, Michal Kudrna, Daniel Pecinovský, Viktor Vaněk, Veronika Bláhová, Lucie Dědicová, Kristýna Erlebachová, Markéta Musilová, Natálie Musilová, Daryna Naboichenko, Linda Salehová).

OP byl jedinou možností nominovat se na Letní mistrovství ČR žactva do Ústí n. L. (ročníky 2002 a 2003 25. 26. 6.) a v Brně (2004 25. -26. 6.). A už nyní lze s jistotou říct, že nominaci si vyplavali všichni medailisté, tedy 10 plavců PK Č. Lípa!

Pětice z nich se stala přeborníky SvČ oblasti: Oldřich Hladík (400 a 1 500 m volný způsob, další tři medaile přidal Miroslav Chaloupka). Míra je obrovský talent, který potvrdil sprintérské kvality. Zvítězil na 50 metrů volný způsob, ale další starty ukázaly, že chybí množství naplavaných kilometrů oproti ostatním plavcům," zdůraznil trenér Choc.

Veronika Bláhová, trojnásobná přebornice (400 a 800 m volný způsob, 400 m polohový závod), přidala dalších šest medailí, a to i přestože právě ji nezastihl OP v té nejlepší formě.

Stejně tak i Daryna Naboichenko nezaplavala svá letošní maxima, ale je pětinásobnou přebornicí oblasti (100 m motýlek, 50, 100, 200 a 800 m volný způsob) a také ona přidala další čtyři medailová umístění.

Velkou pochvalu zaslouží dvojčata Markéta a Natálie Musilovy, které mají velké tréninkové výpadky hlavně vinou nemocí, ale OP v České Lípě absolvovaly na výbornou. Markéta (čtyřikrát přebornice SvČ oblasti 100 a 200 m prsa, 200 a 400 m polohový závod plus další dvě medaile), Natálie (přebornice SČ oblasti 100 m motýlek a dalších pět medailí).

Obrovskou pochvalu zaslouží Linda Salehová, která na sobě usilovně pracovala, a odměnou je sedm medailových umístění. Trochu za očekáváním zůstala Lucie Dědicová a Kristýna Erlebachová (u té se projevilo výrazně menší tréninkové úsilí oproti předchozímu období), ale i tak obě zaplavaly vysoký standard a vylovily z českolipské pětadvacítky po dvou medailích za prsařské disciplíny (100 a 200 m prsa), poslední medaili přidal Viktor Vaněk za 50 m volný způsob.

„Je potřeba dodat, že mnohdy děvčata bojovala navzájem mezi sebou, v mnoha případech bylo i těžké tipovat, která bude nejlepší, ale především i díky tomu některé z nich bohužel končily mimo medailové pozice. Svou nadvládu dokázaly naše dívčí týmy také ve štafetách, kde naprosto suverénně zvítězily ve štafetě 4x 50 metrů volný způsob a ještě výrazněji na 4x 50 polohový závod," potvrdil Tomáš Choc.

Chlapci skončili na druhém místě v disciplíně 4x 50 m polohový závod.

V porovnání 18 zúčastněných oddílů získala českolipská družina z PK dohromady 51 medailových umístění, druhé bylo Ústí nad Labem (49) a třetí Liberec (31).

Týden před OP v České Lípě proběhla stejná soutěž mladšího žactva v Rumburku, kde se bojovalo o účast na Poháru ČR deseti a jedenáctiletého žactva v Jindřichově Hradci a Domažlicích.

Zde se stal přeborníkem SČ oblasti Matyáš Hřebík (100 a 200 m prsa) a další čtyři medaile vyplavala Nadia van Wassem oba budou reprezentovat PK Č. Lípa v Domažlicích.

Další tři plavci PK Č. Lípa sice skončili bez medailí, ale jejich výkony stačily k postupu do Jindřichova Hradce Veronika Vacková, Nikola Zemanová a Michal Lupoměský.