Olympijský Londýn klepe na dveře. Dne 27. července začnou v britské metropoli Hry XXX. olympiády a o tři dny dříve, 24. července, odletí se svými trenéry do Londýna obě zástupkyně Libereckého kraje: liberecká trampolinistka Zita Frydrychová a českolipská plavkyně Petra Chocová.Zita Frydrychová zahájila včera v liberecké Tipsport areně závěrečnou část své přípravy a při té příležitosti se v presscentru arény konala tisková konferenci s oběma olympioničkami a jejich trenéry.

Náměstek hejtmana Libereckého kraje pro školství a sport Radek Cikl nejprve oznámil, že rada kraje schválila přímou podporu pro přípravu obou sportovkyň. „Přejeme jim hodně štěstí na olympiádě a věříme, že nebude jejich poslední. Na letních hrách má vždy Liberecký kraj slabší zastoupení, než na těch zimních, ale jsme rádi, že alespoň tyto dvě se do Londýna kvalifikovaly."Pak už dostali slovo oba trenéři a samotné závodnice.

„Pro postup byly klíčové dva závody," rekapituluje trenér Zity Frydrychové Patrman. „Loni na podzim už se dal zajistit přímý postup na mistrovství světa v Birminghamu. Tam skončila Zita na prvním nepostupovém místě. Vše se nakonec podařilo letos 13. ledna na kvalifikačních závodech přímo v Londýně, kde se podařil postup z kvalifikace do finále a zároveň postup na olympijské hry."

Finále je cílem Frydrychové i na londýnských Hrách. „Mám připravené dvě sestavy s různou obtížností. V kvalifikaci cvičím tu nižší, ve finále by přišla na řadu náročnější sestava," upřesnila Frydrychová.

Tuto koncepci ostatně úspěšně uplatnila už v lednu a pokračovala v ní i na závodech Světového poháru na jaře. Ve Španělsku skončila sedmnáctá, ve Švýcarsku před týdnem již dvanáctá, i když tam byla kvalitnější konkurence. Výkonnost jde tedy nahoru.

Rozhodujícím dnem na OH pro ni bude 4. srpen, kdy se koná olympijský závod. Trampolíny jsou na programu Her od roku 2000.

Zatím se zúčastnily dvě české trampolinistky, ale Zita Frydrychová tedy může být první Češkou, které se podaří finálová účast.

Momentálně bude trénovat dva týdny v Tipsport areně. Miroslav Patrman vysvětluje: „V hale na nádraží, kde jsou tréninkové prostory našeho klubu, jsou stěny blízko sebe, ale Zita si musí zvyknout na prostředí velké haly. Proto jsme rádi, že nám provozovatel Tipsport areny vyšel vstříc."

Ve čtvrtek 12. července se chystá veřejný trénink a všichni zájemci z Liberce i okolí se budou moci jít podívat, co trampolínový sport obnáší. Závěr přípravy potom absolvuje Frydrychová na čtyřdenním kempu na tradičním oblíbeném místě v Habarticích.

Plavkyně Petra Chocová, loňská mistryně Evropy na 50 metrů prsa v maďarském Debrecínu (jednalo se ale o neolympijskou disciplínu), má k přípravě exotičtější destinace. „Už loni se nám vyplatila vysokohorská soustředění a tak jsme v tom letos pokračovali. Byli jsme v Rakousku, ve španělské Sieře Nevadě a v Arménii," vypočítává trenér Chocové Jaroslav Strnad. Dnes odlétají oba na další část přípravy na Mallorku. Chocovou pak ještě na rozdíl od Frydrychové čekají ještě před olympiádou závody, konkrétně mistrovství republiky.

Petra Chocová se kvalifikovala na olympijské hry již loni v létě na mistrovství světa, tak s trenérem mohli detailně naplánovat přípravu. Trenér Strnad si u své svěřenky cení, jak se dokázala vypořádat se zdravotními trablemi, které ji ještě v nedávné minulosti provázely. Zejména rameno.

Samotná Chocová má v Londýně jeden zásadní cíl: „Hlavně chci překonat svůj český rekord 1:08,40 a postoupit do semifinále. A cílem je plavat pod jedna nula osm a v koutku duše doufat, že by to mohlo vyjít až do finále."

Obě sportovkyně z Libereckého kraje odlétají do Londýna i vrací se zpět ve stejné dny (24. 7., resp. 6. 8.), ale jejich program je úplně obrácený.

Petra Chocová říká: „Já budu mít svůj závod za sebou už 29. července, takže bude dost času navštívit i ostatní sporty a podívat se po Londýně. A třeba na 4. srpna mám už program jasný, protože to bude závodit Zita."

Zita Frydrychová už se nemůže dočkat. „Strašně se těším na tu olympijskou atmosféru Narozdíl od Petry si asi moc courání po Londýně neužiju, protože my budeme hned od příletu trénovat. V Londýně budou totiž jiné trampolíny, než máme tady doma, takže si na ně budu muset zvyknout. Ale dva dny volna si přece jen dáme, protože trénovat osm nebo devět dní v kuse, to bychom trochu přepálili…"

Nezbývá, než popřát oběma vyslankyním Libereckého kraje na olympijských sportovištích co nejlepší formu, dostatek štěstí a spokojenost s konečným výsledkem.