Třetí místo na Mistrovství ČR v Mostě ve skupinové akrobacii parašutistů čtyřčlenných družstev (RW 4) obsadil tým ALL 41, složený z členů Paraklubu Plus Česká Lípa. Jedním z nich je Milan Brzula, kterého jsme požádali o rozhovor.
Berete konečné umístění v kategorii Rookies jako velký úspěch?
Pokud mohu mluvit za celý tým, tak určitě ano. Naše družstvo ALL 41 vzniklo začátkem tohoto roku s cílem pouze se zúčastnit a nasbírat zkušenosti . Skupinová akrobacie čtyřčlenných družstev - RW 4 je považovaná za královskou disciplínu parašutismu a jako každý kolektivní sport klade nároky na jednotlivce ve smyslu odevzdání veškerého úsilí ve prospěch týmu. I v parašutismu platí obecně, že každý tým je tak silný, jak silný je jeho nejslabší článek.
Kolik družstev na na MČR startovalo?
Byly vypsány dvě kategorie: první AAA, což je nejvyšší stupeň obtížnosti prvků RW, které se zúčastnilo 5 týmů, a kategorie Rookies – základní stupeň obtížnosti prvků RW. V té soutěžily čtyři týmy včetně našeho ALL 41.
Prý jste měli těsně před závody nějaké nepříjemnosti…
To je pravda. Dvěma našim členům byly ze zaparkovaných aut přímo na letišti odcizeny dva padákové komplety.
Vážně? Jak jste to vyřešili?
S pomocí kamarádů, kteří nám padáky zapůjčili. Jinak bychom se mistrovství nemohli vůbec zúčastnit. Na psychice nám to ale nepřidalo a po šesti kolech jsme boj o druhé místo definitivně vzdali. Příští rok ale plánujeme v nově vypsané kategorii „A“ zvítězit.
Mohl byste mně i našim čtenářům více přiblížit tento zajímavý sport? Jaká jsou kritéria, co všechno se hodnotí?
Čtyři parašutisté vyskočí ve formaci ve výšce 3200 metrů z letadla spolu s kameramanem, který celý průběh seskoku natáčí.V pracovním čase 35 sekund mění družstvo pozice ve formaci podle předem stanovené osnovy. Každý tvar má hodnotu jednoho bodu. Počet soutěžních kol je deset a tým s nejvyšším bodovým součtem vítězí. Pro hodnocení je zvolena komise rozhodčích, která hodnotí seskoky podle předloženého záznamu kameramana.
Co z toho je nejnáročnější?
Celý seskok, a to jak psychicky, tak i fyzicky. Ale jako nejnáročnější lze považovat výskok z letadla, kdy celá formace musí odskočit od letadla v jediný okamžik. V opačném případě hrozí její zborcení, anebo roztržení.
Jaká je vlastně historie českolipského Paraklubu Plus. Kolik členů dnes má?
Paraklub Plus Česká Lípa vznikl v roce 2006 za ůčelem sdružování parašutistů z regionu severních Čech. V současné době má cca 20 členů. Není to mnoho, ale na tak specifický obor, jako je parašutismus, to není špatné. Zájemců se hlásí dost, ale těch opravdu zapálených je jen pár.V tomto a minulém roce jsme na letišti v České Lípě a ve spolupráci s Paraklubem Olymp Praha pořádali pro veřejnost základní výcvik a tandemové seskoky.
Mohou se tedy případní zájemci o tento sport do vašeho klubu přihlásit? Co všechno je k tomu je potřeba?
Pochopitelně, že budeme rádi, pokud naše řady rozšíří někdo další. Telefonní kontakt je 602 135 210 Nejdříve je ale nutné vyzkoušet, zda je to sport „pro mne“.
A to poznám jak?
Nejlepším testem je tandemový seskok. Zažijete po 15minutové přípravě rovnou volný pád s tandempilotem. Ale varuji ! Parašutismus je návyková záležitost, mnozí podlehnou a už jim není pomoci (smích).
Tak to u mě nehrozí… Ale poslední otázka: co nejvíce Paraklub Plus Česká Lípa pálí?
Pochopitelně, že peníze. Je to finančně náročný sport. Čtyři z pěti členů našeho soutěžního týmu ALL 41 jsou z regionu severních Čech,dva přímo z Č. Lípy, proto doufáme v pomoc od Libereckého kraje i našeho města.

Další zprávy z regionu najdete zde