Vítěz moravské části 2. ligy porazil FBC Česká Lípa 2:1 na zápasy a odsoudil ho tím k souboji o třetí postupové místo se Žďárem nad Sázavou, který stejným poměrem prohrál s Wizards DDM Praha.

„Oba zápasy byly v průběhu otevřené. Škoda byla zejména toho prvního, ve kterém jsme se dokázali vrátit do hry, ale pak jsme během minuty vše zase ztratili,“ litoval trenér domácích Štěpán Motejzík. Sobotní utkání viděl jako zlomové i kapitán Počenic Tomáš Olšina. „Bylo to po celou dobu nahoru dolu. Až pár minut před koncem jsme to otočili na svou stranu. V tu chvíli jsme už věřili tomu, že ten třetí špíl vyhrajeme,“ řekl třiatřicetiletý obránce.

FBC Č. Lípa - Kozel Počenice 5:7 (1:0, 2:3, 2:4)

Česká Lípa rozehrála sobotní utkání znamenitě. Po trefě Tregnera v 6. minutě a Marhana na začátku druhé třetiny vedla už 2:0. Pak ale přišly v rychlém sledu dva momenty, které znamenaly nejenom srovnání skóre, ale také posílení sebevědomí hráčů Počenic. Nejprve se prodral přes dva obránce Bláha (2:1) a o minutu později vyrovnal ve vlastním oslabení Zapletal. Trest výpadku domácích završil na konci druhé třetiny Svoboda – 2:3.

Česká Lípa se ovšem vzchopila a dokázala za pomoci mohutného povzbuzování napěchované haly zápas otočit ve svůj prospěch. Ale jen na chvíli. Za stavu 5:4 zůstal před brankářem Knapčíkem zcela volný Bláha a bylo opět srovnáno. Hrdinou utkání se stal Lukáš Uhrinovský, který ke čtyřem asistencím přidal v posledních minutách také dva góly, jimiž rozhodl o osudu utkání.

Branky a asistence: 6. Tregner (Mazůrek), 17. Marhan (Novotný), 29. Procházka (Poledno), 39. Jeřábek (Procházka), 40. Marhan (Procházka) – 19. Bláha, 20. Zapletal (Uhrinovský L.), 28. Svoboda (Uhrinovský L.), 31. Zapletal (Uhrinovský L.), 40. Bláha (Uhrinovský L.), 44. Uhrinovský L. (Bláha), 45. Uhrinovský L.

FBC Č. Lípa - Kozel Počenice 4:9 (0:2, 2:2, 2:5)

Rozhodující zápas rozehráli Českolipští s plnou vervou. Byli lepší než soupeř, ale ne a ne se gólově prosadit. Smolařem úvodních minut byl Jan Jedlička, který dvakrát nastřelil tyčku. Zatímco domácí pořád útočili, hostům se dařilo skórovat z ojedinělých brejků. Jejich produktivita byla tak velká, že skóre narostlo až na hrozivých 0:4.

Domácí ovšem nesložili zbraně a díky gólům Jeřábka, Procházky a Jedličky dokázali snížit na rozdíl jediného gólu. „Už delší dobu se potýkáme s tím, že se necháme mnohdy uklidnit vícebrankovým vedením a pak si ten zápas zbytečně zdramatizujeme. To se nám stává i v lize,“ vrátil se k těmto okamžikům kapitán hostů Olšina. Jeho tým však opět podržela první formace, která se podělila o všech pět zbývajících branek Počenic.

Trenér České Lípy viděl nicméně hlavní sílu soupeře v obranné činnosti. „Počenice nejspíš vycházely z toho, že s otevřenou hrou by úspěch neslavily. Hrály důraznou obranu, což byla asi jejich nejsilnější stránka,“ řekl Štěpán Motejzík. Na adresu svých svěřenců dodal: „Byli jsme od začátku lepší, ale srazily nás hloupé individuální chyby. Pak už to byla křeč, ze který se kluci do konce zápasu nedostali.“

Florbalisty České Lípy čeká v sobotu poslední zápas na domácí půdě. Soupeřem jim bude již zmiňovaný Žďár nad Sázavou, který je bude o týden později hostit při druhém a případném třetím souboji o postup do prvoligové soutěže.

Branky a asistence: 25. Jeřábek (Marhan), 26. Procházka (Jeřábek), 34. Jedlička (Gembec), 41. Tregner (Jeřábek) – 2. Uhrinovský L. (Zapletal), 11. Uhrinovský J. (Michajlovič M.), 21. Uhrinovský L., 21. Císař (Fiala), 37. Bláha (Uhrinovský L.), 38. Zavadil, 43. Zapletal (Bláha), 44. Uhrinovský L., 45. Zapletal (Uhrinovský L.). Vyloučení: 3 – 5. Diváků: 250.

Sestava FBC Česká Lípa: Knapčík, Knol – Jirsa, Jedlička, Mazůrek, Jeřábek, Tregner, Mlejnek, Novotný, Švorc, Marhan, Procházka, Rozman, Nágr, Poledno, Najman, Gembec.

Sestava SFK Počenice: Michajlovič R. – Zimek, Michajlovič M., Císař, Pivec, Olšina, Svoboda, Uhrinovský L., Fiala, Uhrinovský J., Ráčko, Zapletal, Bláha, Zavadil.