Závod ovládly Američanky. Vítězná Kori Carterová a stříbrná Dalilah Muhammadová napálily začátek a soupeřky je už nedostihly. Zuzana Hejnová si nevedla špatně. Do cílové rovinky vbíhala třetí, tuto pozici držela ještě na poslední překážce, ale po jejím překonání trochu zaváhala a předstihla ji Jamajčanka Ristiana Traceyová.

Česká rekordmanka se tak vrátila k bramborovým umístěním. Čtvrtá byla i v roce 2010 na ME v Barceloně, o dva roky později na stejném šampionátu v Helsinkách a naposledy loni v olympijském Riu. Po doběhu vypadala bývalá mistryně světa vyčerpaně.

„Čtvrtý místo je hrozně nepříjemný, protože je to kousek od bronzu,“ hlesla Zuzana Hejnová.

Vítězslav Veselý
Z kvarteta oštěpařů vypadli Veselý a Jílek, postupem potěšili Holuša i Hrubá

„Ze začátku jsem to moc nakopla a pak mi v posledních metrech scházela energie. Myslím, že jsem se nechala strhnout úžasnou atmosférou na stadionu,“ říkala třicetiletá atletka ještě na ploše Olympijského stadionu. „Sezona byla těžká, ale chtěla jsem vybojovat medaili. Byla jsem dobře připravená i přes fakt, že jsem v květnu změnila trenéra. Je mi líto, že jsem čtvrtá.“

Závodnice Dukly přiznala, že myslela i na titul. „Jenže dneska se běželo moc rychle a já jsem neměla úplně svůj den. Nepřipouštěla jsem si, že bych měla stadion opouštět bez medaile, a myslím, že jsem na ní měla. Jenže mi to nesedlo. Nevím, čím to bylo, ale největší problém byl v tom, že jsem závod rozběhla moc rychle,“ vyprávěla nevesele svěřenkyně Dany Jandové.

Rychlé tempo Američanek prý nevnímala. „Soustředila na sebe, ale už v průběhu závodu jsem tušila, že je to z mé strany až moc rychlý a že s tím nic neudělám. Už na osmé překážce to nebylo ono. V konci jsem pak cítila, jak mi docházejí síly. S tím se nedá nic dělat. Před poslední překážkou jsem zbytečně přidala krok, ale už jsem na to neměla. A posledních šedesát metrů? To mi už vůbec nejelo,“ kroutila hlavou.

Barbora Špotáková
Barbora Špotáková: Je skvělé, že nepatřím do starého harampádí