„David Navara bude pro nadcházející sezonu, ve které nás čeká opět obhajoba mistrovského titulu, velkou posilou. Diváci ho budou moci vidět v lednu a únoru, když hrajeme zápasy doma,“ komentoval kapitán extraligového týmu Petr Boleslav.

Do bojů na Evropském klubovém poháru ve Slovinsku, na který odjíždí novoborské mužstvo příští víkend, však Navara ještě zasáhnout nemůže. V uplynulých dnech ale opět prokázal, že patří do světové šachové špičky. V Khanty-Mansijsku se od konce srpna do dnešních dnů koná Světový pohár, na kterém má právo startu 128 hráčů z celého světa.

Vyřazovacím systémem prošel tento český reprezentant až do pátého kola mezi osmičku nejlepších. Průchod branou do semifinále mu zamezil až ruský velmistr Alexander Griščuk, v současnosti 9. hráč světového žebříčku.

„Všechny čtyři zápasy vyhrál přesvědčivě. Bylo cítit, že jeho soupeři tahali za kratší konec,“ komentoval výkon reprezentační kapitán Michal Konopka a dodal: „Jinak ale výkon Davida pro mě není překvapením. Jeho potencionál je totiž obrovský a má i na to, aby se dostal dál.“ Další příležitost k tomu bude mít za dva roky.

Do historie letošního ročníku se Navara nesmazatelně zapsal nejenom po šachové stránce, ale i po té lidské. Ve stěžejní partii s Alexandrem Moiseenkem svému soupeři ve vyhrané pozici nabídl remízu. V průběhu duelu totiž Moiseenko reklamoval Navarův špatně provedený tah, i když reklamace byla dle rozhodčích neoprávněná.

Přesto David Navara učinil v závěru partie gentlemanskou nabídku. „Nechtěl jsem, aby se říkalo, že jsem postoupil nečestně,“ vysvětlil své rozhodnutí. V následném rozstřelu ve zrychlených partiích Moiseenka jednoznačně přehrál a postoupil do dalšího kola. Tento výjimečný čin neunikl prezidentu FIDE Kirsanu Iljumžinovovi a udělil českému hráči cenu fair-play!