Ve středu prvního srpna před restaurantem Ajeto v Novém Boru vzplane šachovnice a do „Lázničkovy skleněné arény" vstoupí lotyšský velmistr Alexej Širov, který je považován za jednoho z nejoriginálnějších šachistů, za nástupce geniálního mistra světa Michaila Tala. Koncem devadesátých let patřil do absolutní světové špičky a v roce 1998 si vybojoval právo vyzvat Garriho Kasparova na zápas o titul mistra světa.

Zápas se Širovem, jehož herní styl se vyznačuje útočným pojetím, vyhledáváním komplikací a obětí, bude pro hráče extraligového týmu Nového Boru velkou výzvou. „Útočný hráč s dobře propracovaným repertoárem. Když vidí sebemenší možnost zaútočit, tak neváhá," uvádí na adresu svého soupeře Viktor Láznička a skládá poklonu: „Lze se pouze dohadovat, zda žil někdy lepší dynamický útočník s přímým tahem na bránu než Alexej ve svých nejlepších letech."

Vzájemná bilance Viktora Lázničky a Alexeje Širova není zatím příliš bohatá, ve vážné partii se utkali dvakrát. Poprvé v Pamploně v roce 2006, kde slavil úspěch zkušenější, o rok později na turnaji v Karlových Varech se českému reprezentantovi podařilo výhrou srovnat skóre.

Po Nadalovi Širov nebo Láznička?

Modrý Asteroid již stihl okouzlit tenisový svět. Za účasti šesti hráčů první světové desítky proběhla v loňském roce v Abů Dhabí tenisová exhibice, kde se z vítězství a skleněné trofeje, věnované českou firmou Lasvit, radovala současná světová dvojka Rafael Nadal. Amber verze Asteroidu známé designérky Jitky Kamencové-Skuhravé potěší díky firmě Lasvit i vítěze srpnové Novoborské šachové Corridy.

Soubor strukturálních mís, hutních objektů, které představují drobné planetky asteroidy, fragmenty vesmírné hmoty, vzniká živelným tvarováním horké skleněné hmoty bez použití sklářské formy. Rozvířená plastická struktura odkazuje na neustálý koloběh dynamických proměn vesmíru v čase a prostoru.

Šachovnice v plamenech

Přízeň českých fanoušků si Alexej Širov získal nejen pro svůj atraktivní styl hry, ale i napsáním knihy Šachovnice v plamenech, která se dočkala i českého překladu. Výběr nejlepších partií lotyšského velmistra Alexeje Širova z posledních let jeho vrcholné kariéry obsahuje 55 partií s jeho vlastními komentáři.

„Není snadné definovat, co vlastně šachy jsou a do jaké kategorie lidské činnosti patří. Coby duševní sport spojují v sobě elementy umění a vědy. Označení věda může být příliš obecným popisem, rád bych je proto zúžil konstatováním, že pro mě jsou šachy především logickým a někdy dokonce matematickým cvičením," zamýšlí se Alexej Širov v kapitole nazvané Tvůrčí šach.

Program (Ajeto restaurant)

Zápas proběhne začátkem srpna, Viktor Láznička s Alexejem Širovem sehrají šest partií v klasickém tempu (90 min/40 tahů plus 30 min. do konce partie s přídavkem 30 vteřin za každý tah).

Základní formát šachového týdne v Novém Boru se nezmění. Připraven bude opět komentář pro návštěvníky, live se bude vysílat i pro diváky na internetu. V sobotu 4. srpna proběhne tradiční bleskový turnaj Fejfarův memoriál, který se loni těšil opět hojné účasti. Nedělní volný den vyplní simultánka s velmistrem Širovem.