Velkou podzimní lahůdku pro milovníky šachu připravují pořadatelé třetího ročníku týdenní akce Novoborská šachová Corrida. Ta se uskuteční ve dnech 18. 25. září ve městě sklářů.

O co půjde?

Velmistr Viktor Láznička, hráč novoborského extraligového týmu, se v šesti partiích utká s aktuálně devátým hráčem světového žebříčku FIDE Veselinem Topalovem, mistrem světa z roku 2005. Klání se odehraje v Restaurantu Ajeto!

„Uplynulé dva ročníky se uskutečnily v srpnových termínech. Jelikož se ale letos veškerá pozornost šachistů v tomto měsíci přesunula do norského Trömso na Světový pohár, museli jsme termín konání posunut na září," vysvětlil Petr Boleslav, manažer 1. Novoborského šachového klubu

V rámci slavnostního zahájení, které je pro širokou veřejnost připraveno na středu 18. září od 19 hodin v novoborském divadle, se představí známá hudební skupina BUTY, aby jeden z prvních tahů šachového týdne udělá člen zmiňované kapely, klarinetista Milan Straka.

Novinkou letošního ročníku Corridy bude doprovodná část: v duelu se představí český junior FM Tadeáš Kriebel, jenž má za sebou první extraligovou sezonu v novoborských barvách. Bohaté zkušenosti mu v šesti partiích předá legenda světového šachu velmistr Oleg Romanišin.

„Ještě nikdy jsem nehrál zápas na více partií s jedním a tím samým soupeřem," přiznal mladý český šachista.

„Na turnaji může člověk jednu partii prohrát, v dalším kole se oklepe, porazí jiného hráče, a jede se dál. Ale v jediném zápase může být hra pro oba hráče dost stejnorodá. No uvidíme," dodal Kriebel.

Oba duely mají být přenášeny on-line na internet, připraveno je i živé vysílání a mluveným slovem je budou komentovat velmistři Marek Vokáč a Robert Cvek.

V rámci Corridy se opět najde prostor i pro simultánku sehranou GM Topalovem proti dvaceti soupeřům. A samozřejmě také na velmi oblíbený bleskový turnaj 37. ročník Fejfarova memoriálu.