Novoborští vkročili do závěrečného šachového víkendu zdařile, když si v sobotu hladce poradili s pražskými Bohemians 6:2. Den poté ale narazili na soupeře, který má letos fazónu jako hrom. Mahrla v dosavadním průběhu extraligy zaváhala pouze jednou, a to v sedmém kole proti nakonec bronzovým Pardubicím. Jinak všechna utkání vyhrála.

Aby Bor bral zlato, musel by Mahrlu porazit, remíza mu nestačila. Dlouho to sice vypadalo, že se mu to podaří, chyběl však pomyslný krůček… „Začátek i průběh samotných partií vypadal pro nás příznivě, vše se ale zlomilo při časových kontrolách,“ shrnul průběh utkání manažer novoborských šachistů Petr Boleslav.

Nejzásadnější obrat přinesla první šachovnice, kde v časové tísni zaváhal Zbyněk Hráček proti Yurii Drozdovskému. Od druhé šachovnice si sice posléze Viktor Láznička odnesl cenný skalp v současnosti nejlepšího českého šachisty Davida Navary, tím však první prohru svého týmu v sezoně už neodvrátil.

„Druhé místo je bezesporu úspěch. Zklamání, že jsme nedosáhli na titul, nicméně po partiích převládalo,“ zhodnotil závěrečné utkání kapitán Nového Boru Marek Vokáč. „Na hráčích se projevila únava z náročného programu posledních dnů,“ dodal vzápětí.

Zklamání se projevilo na všech hráčích novoborského šachového klubu, ale nikdo nepochybuje o tom, že si Mahrla Praha titul zaslouží. Svědčí o tom i slova Petra Boleslava. „Soutěž byla letos opět o něco vyrovnanější. Mahrla prokázala v celém průběhu extraligy výbornou formu a titul jí určitě přeju. My jsme s druhým místem spokojení, pořád je to super výsledek.“

10. kolo: TJ Bohemians Praha – 1. Novoborský ŠK 2:6. Vyhráli: Hráček, Štoček, Šimáček, Vokáč. Remizovali: Jirka, Sodoma, Tričkov, Voříšek – Láznička, Hába, Cvek, Klíma.

11. kolo: Mahrla Praha - 1. Novoborský ŠK 4,5:3,5. Vyhráli: Drozdovskij, Jansa, Meduna – Láznička, Markoš. Remizovali: Oral, Jirovský, Gross – Štoček, Cvek, Kalod.