Ve výběru kapitána Marka Vokáče bude však chybět Viktor Láznička. Nová posila Nového Boru totiž v loňské sezoně ještě nehájila barvy klubu z města sklářů, a tak se klání nemůže dle pravidel účastnit.

Nový Bor změřil síly s nejlepšími evropskými kluby již loni, kdy si právo účasti vybojoval stříbrnou pozicí v české extralize. Každé družstvo se tehdy skládalo z 6 hráčů, přičemž nebyl nikterak omezen počet cizinců. O to více jistě potěšilo, že se novoborské družstvo představilo ve výhradně českém složení a nevedlo si vůbec špatně.

Zápasy s německým Badenem, v jehož barvách se na turnaji představil i mistr světa Anand nebo nejlepší světový junior Carlsen, a také s ruským Tomskem (mj. Morozevič nebo exmistr světa Kasimdžanov) patřily k nezapomenutelným zážitkům pro všechny zúčastněné. I přes tyto soupeře z kategorie nejtěžších se 1. Novoborský ŠK nakonec dokázal vyšvihnout na krásné 14. místo z celkem 56 klubů.

Letos jede Nový Bor do Řecka jako úřadující mistr České republiky a jak říká kapitán Marek Vokáč, tak byť v silnější sestavě, budou to mít jeho svěřenci s vylepšením umístění hodně těžké. „Letos nastoupíme sice s mnohem silnější sestavou, která bude mít vyšší ambice, nicméně je dobré počítat s tím, že v soutěži bude nejméně 8 favorizovaných týmů prošpikovaných špičkovými velmistry,“ říká Vokáč a dodává: „Favority tedy určitě nebudeme. Projít v této konkurenci do desítky nejlepších družstev v Evropě bude nesmírně těžké, podobné ambice bude navíc mít více družstev z našeho „druhého“ sledu…“