Diváky zaplněné tribuny Global Assistance Racing Arény v Sosnové u České Lípy viděly o víkendu přehlídku toho nejlepšího z domácího motorsportu. Díky účasti světové hvězdy motoristického sportu první velikosti, kterou byl čtyřnásobný mistr světa a vítěz Rallye Paris Dakar Juha Kankkunen, ale XIII. Setkání mistrů dostalo punc svátku všech motoristických nadšenců.

Legendární „létající Fin" Juha Kankkunen se během Setkání mistrů představil za volantem Škody Fabia WRC a historického Opelu Kadett. V neděli pak jako třešničku na dortu přidal jízdu s originálním vozem Lancia Delta HF turbo, s nímž závodil v osmdesátých letech v mistrovství světa v rally.

XIII. Global Assistance Setkání mistrů ale nabídlo mnohem více a diváci sledovali moderní techniku, která je v současné době k vidění v mistrovství světa WRC, ale i špičkové rallycrossaře a autokrosaře.

Diváky nadchly i historické soutěžní automobily, kde největší show předváděli špičkoví závodníci, otec a syn Břetislav a Tomáš Enge. Ti ukázali, že motorsport je seriózní sportovní disciplínou, ale je to i velká show pro diváky. Ti se bavili i při exhibici italského showmana Paolo Diany a i při představení cross-country speciálů Hummer.

Vítězem prestižní kategorie rally při XIII. Global Assistance Setkání mistrů se stal sedminásobný mistr ČR v rally Václav Pech jun. s MINI WRC. Bonbónkem pro diváky byla ukázka legendárního Fordu RS 200 skupiny „B" v rukou tohoto mistra volantu. Druhé místo mezi soutěžáky vybojoval Jaroslav Melichárek s Fordem Fiesta WRC před třetím Janem Černým na Peugeotu 208 T16 R5.

Historické soutěžní vozy ovládl Petr Žáček s nádherným Audi Sport Quattro, který za sebou nechal Jiřího Navrátila s panensky bílým Fordem Sierra RS Cosworth a Tomáše Engeho s Opelem Kadett C-GT/E. V kategorii rallycrossu očekávaně dominoval Pavel Koutný, který ale neplánovaně vyrazil na trať s Mitsubishi Lancer EVO IX.

Velmi vyrovnaný souboj s ním ale sváděl Josef Šusta se Škodou Fabia, který za sebou nechal svého týmového kolegu „Luigiho" se stejným vozem. Promrzlé diváky dokázaly pořádně rozehřát souboje autokrosařů, kteří ukázali, že výkon někdy není úplně vše. Vítězem se stal juniorský talent autokrosu Filip Šmíd s bugy Yamaha R6 o objemu 600ccm. Ten se nakonec stal rovnocenným soupeřem Václavu Pechovi jun. s MINI WRC, kdy spolu odjeli závěrečné superfinále.

 Druhý mezi autokrosaři skončil Jan Kuneš s malou ale nesmírně rychlou kartcrossovou bugy. Třetí místo patřilo Jakubu Kubíčkovi s Fordem V6 Zoomer 3000.

Více než 8000 diváků během celého závodního víkendu tak mohlo sledovat jedinečně rozmanitou motoristickou show. Při žádné jiné akci v České republice není možné na jednom místě spatřit tolik legendárních motoristických sportovců, a jak nejmodernější techniku, tak letité a vzácné historické automobily, které tvořily dějiny motorsportu. Pořadatelé Setkání mistrů děkují všem účastníkům za to, že do Sosnové přijeli předvést svou techniku, a divákům za jejich skvělé fandění i v nepříjemné zimně.

Více informací o XIII. Global Assistance Setkání mistrů a dalších akcích na autodromu v Sosnové, najdete na www.autodrom.cz a na facebooku.

Petr Eliáš