Ze světového šampionátu v silovém trojboji a benchpressu, které se konalo ve ruském městečku Togliatti, (Samarská oblast), se vrátila trojice novoborských siláků z Metal–Arény, vicemistr světa GPC Dan Dvořák a dvě křehké benchpresserky Michaela Racková a Sandra Mokrá.
Obě ženy vybojovaly po jedné medaili – stříbro a bronz!
„Vzhledem k tomu, že bylo přihlášeno kolem 700 závodníků, bereme dvě medaile za velký úspěch,“ říká dan Dvořák.
Po mezipřistání v Moskvě přistála česká výprava v Togliatti. První závodníci startovali až ve středu, takže měli poměrně dost času na aklimatizaci a seznámení se s okolím. „Nepříjemným zážitkem bylo probuzení v úterý ráno, kdy celý hotel probudila obrovská detonace. Teroristé totiž 500 metrů od hotelu odpálili trhavinu v městské hromadné dopravě a výsledkem bylo 8 mrtvých, 50 zraněných, což samozřejmě způsobilo hemžení ruské armády v ulicích města,“ popisuje jeden z nepříjemných zážitků Dan Dvořák. Dodává, že komplex hotelu i sportovní hala byly nonstop hlídány elitními ruskými příslušníky jako potenciální cíl dalšího útoku.
V hale, kde MS proběhlo, se představila řada zajímavých osobností. „Viděli jsme například legendu powerliftingu Eda Coana, Ano Turtainena či presidenta WPC Kierana Kiddera. Komfort závodníků byl ruskými pořadateli zajištěn do posledního detailu a bylo vidět, že s organizací mají bohaté zkušenosti,“ pochvaluje si D. Dvořák šampionát v Togliatti, o který byl mezi širokou veřejností velký zájem.
„Silový trojboj je v Rusku přece jen populárnější než v Evropě.“
Mezi účastníky převládali domácí borci. „Při pohledu na zástupy ruských závodníků a závodnic z různých částí země, z nichž každý byl vyzbrojen kombinézou a trikem s logem svého oddílu, navíc s početným doprovodem, jsme nabývali pocitu, že bojovat proti borcům s takovou obří základnou je v podstatě nemožné,“ vrací se myšlenkami na konkurenci Dan Dvořák, jenž v kategorii do 110 kg skončil z 15 závodníků na 8. místě (trojboj 900 kg – 340 dřep, 255 benchpress a 305 mrtvý tah). K tomu, aby se dostal do kýžené kategorie, musel Dvořák během posledních 20 hodin zhubnout 4,35 kg. Pokles váhy se na jeho výkonnosti projevil. „Podle koeficientu je to sice můj osobní rekord, ale počítal jsem s výkonem kolem 940 kilo. Navíc jsem se potýkal i s poraněním prstu, které mě omezovalo v poslední disciplíně. Naštěstí v hale byli k dispozici lékaři, kteří po každém pokusu poraněný prst mrazili specialním sprejem.“
Prim v této kategorii hráli podle očekávání především závodníci Ruska a Azerbajdžánu. „Vždyť i mistr světa GPC Australan Paul Nay odcházel pro něj s nezvyklým umístěním, neboť obsadil až sedmou pozici,“ podotýká Dan Dvořák.
Jeho dvě oddílové kolegyně, Michaela Racková a Sandra Mokrá, den před startem navážily shodně 73 kg, a tak se jedna z nich musela rozhodnout pro „nabrání“ dvou kilogramů navíc, aby si vzajemně nekonkurovaly. „V den závodu se nakonec povedlo převážit kýžených 75 kilo Míše Rackové, která druhým pokusem zatlačila 90 kilo a třetím velmi lehce dala svůj osobák 95, bohužel jí tento pokus nebyl 1:2 uznán pro pokles činky na jedné straně. I tak vybojovala stříbrnou medaili. což je výborné.“
V lehčí kategorii Sandra Mokrá 2. pokusem lehce zatlačila svých standardních 90 kg „Na třetí pokus si maximálně namotivovaná nechala naložit činku v osobním rekordu 97,5 kilo. A zvládla ho perfektně.“ Mokrá tak obsadila třetí místo a navíc se tímto pokusem posunula do čela letošních benchpressových tabulek v České republice.
Dan Dvořák pak ještě startoval v kategorii do 125 kg, kde obsadil 7. příčku. Druhým taktickým pokusem zatlačil 252,5 kilo a při třetím zdolal lehce 262,5, ovšem poměrem 1:2 neplatně.
Posledními soutěžícími byli závodníci z profi asociace WPO. Zde zvítězil Ano Turtainen z finského Metal týmu (1160 kg). „Udřepl 500 kilo, benčnul 290 a pozvedl 370. Při mrtvém tahu si obnovil zranění z posledních treninků a s nataženým vzpřimovačem další pokusy již neabsolvoval.“
Další z gigantů Jani Murtomakki vypadl na základním pokusu v dřepu (440 kg). „Byla to velká škoda. Celá hala se těšila na benchpress, kdy měl na základní pokus nahlášeno 370 kilo. I tak jsme se vrátili s řadou cenných zkušeností a hlavně se dvěma cennými medailemi“ dodává na závěr spokojený Dan Dvořák.

Další zprávy z regionu najdete zde