Po dlouhé zimní přípravě a po najetí objemových kilometrů čekal na českolipské cyklisty silničáře Sportovního klubu MS AUTO třetí dubnovou neděli ostrý start do závodní sezóny.

Ačkoli počasí v České Lípě bylo ve znamení deště, většina týmu nabrala směr s cílem v malebné středočeské vesnici Jabkenice, kde na závodníky čekal první závod sezóny.

Štáb místních pořadatelů, v čele s Radkem Benešem připravil časovku jednotlivců o délce 26 km s tradičním názvem Kol-Ja. Navzdory nepříznivé předpovědi počasí se sjela velmi kvalitní konkurence ve všech věkových skupinách, celkově se prezentovalo kolem stovky závodníků na kole a další pak pro následný přespolní běh o délce 10 km. Počasí nakonec účastníkům ukázalo vlídnou tvář, jelo se převážně na suchu a vítr byl jen mírný, takže se daly očekávat rychlé časy.

Mládežnická sestava týmu MS AUTO, tvořená staršími žáky, dostala od svého trenéra za úkol zajet trať pod 55 minut. Věkem kadet Matěj Baláž se pak měl pokusit zabojovat o prvenství ve své kategorii. Oba tyto úkoly mladí zvládli se ctí. Matěj Baláž si odváží z Jabkenic vítězství, v kategorii starších žáků pak obsadil Miloš Holec třetí a Adam Janda čtvrté místo. Podstatné ale je, že všichni nasbírali neocenitelné zkušenosti, které jistě zúročí v dalších závodech sezóny.

Dospělá část týmu chtěla hned na úvod sezóny ukázat svou sílu a nasbírat potřebné body do Českolipského silničního poháru, jehož prvním zastavením závod Kol-Ja byl. Předsevzetí se podařilo naplnit poměrně úspěšně.

Hned pět borců si dokázalo vylepšit osobní časová maxima na této trati. V nejkvalitněji obsazené kategorii mužů nad 40 let předvedl skvělou jízdu a cenné 6. místo Rudolf Reichelt a do desítky nejrychlejších se vešel i Josef Semerád.

V dalších kategoriích má potřebnou kvalitu i 9. příčka Pavla Veselého (muži nad 30 let) a 7. místo Miroslava Hanuse (muži nad 60 let).

Zbylí členové týmu zajeli vysoký standard a nechali na trati všechny síly. V následném přespolním běhu vybojovaly třetí a čtvrté místo ženské členky týmu, Miroslava Semerádová a Eva Šváchová.

O tom, jak vysokou kvalitativní úroveň má cyklistika v podání amatérů, kteří mají svůj sport jako milovanou zálibu, svědčí čas absolutního vítěze Petra Nováka z klubu Lawi Author team, který 26 kilometrů proletěl za 34 minut a 18 vteřin, při rychlostním průměru 45,6 km/h. Prosadit se do popředí v takovéto konkurenci je obtížné a tvrdé.

Jaké jsou další plány cyklistů českolipského klubu, který začal už svou sedmnáctou sezónu?

O víkendu se představí jednak na tradiční časovce Extraligy masters v Hodkovicích a ve stejném místě také na dvoudenním klání Krajských přeborů, kde by měli vystrčit růžky hlavně mládežníci. Mužskou část nominace tvoří kromě Josefa Semeráda také mistr ČR Vladimír Novák a odchovanec týmu Jaromír Svoboda. Věříme, že Sportovní klub MS AUTO nechá v obou dnech závodů pozitivní stopu.

Josef Semerád