V sobotním semifinále zaplavala skvělý český rekord 30,31 sekundy a doufala v dobré umístění. Mistryni Evropy z loňského roku ale potkala neuvěřitelná smůla, když byla kvůli nesprávnému provedení plaveckého způsobu diskvalifikována.

Co se vlastně stalo?

Na startu měla členka klubu PK Česká Lípa druhou nejrychlejší reakci hned po Rutě Meilutyte. Po několika metrech však bylo patrné, že česká naděje výrazně zpomalila a prakticky se zastavila.

„Udělala jsem školáckou chybu, nevím, jak to omluvit. Byla jsem stoprocentně připravená, natěšená, ale natekla mně do brejliček voda, a to mě hodně rozhodilo."

Chocová si chtěla vodu z plaveckých brýlí vylít, udělala nepovolené pohyby, a tím porušila pravidla o provedení plaveckého způsobu. V cíli dohmátla s velkou ztrátou jako poslední a ve výsledkové listině se u české reprezentantky objevila diskvalifikace.

Stále patří mezi světovou špičku

„V noci na neděli se mi zdálo, že jsem si zapomněla vzít plavky do call roomu. Možná to byla už taková předzvěst, že ten dnešek nebude úplně OK," řekla po závodě smutná Petra Chocová do mikrofonu reportérovi Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu Michalu Jurmanovi.

Finálový závod vyhrála v čase 29,52 Ruska Julija Jefimova, která zaostala jen o čtyři setiny sekundy za včerejším světovým rekordem dnes druhé Ruty Meilutyte.

I přes nešťastné finále se ale Petra Chocová, která 16 srpna oslaví 27. narozeniny, v pondělí odpoledne vrátila domů s výtečným českým rekordem 30,31 a také s pocitem, že nadále a bez pochyb patří mezi absolutní světovou plaveckou elitu.

Lenka Nikodýmová