Tohle je velmi dobrá zpráva pro příznivce českolipského basketbalu. Opět po roce bude mít naše město zástupce na mistrovství České republiky v kategorii mladších žákyň.Ano, tým TJ DDM Česká Lípa, který se minulý rok překvapivě probojoval na své první republikové finále, v něm pak přehrál favorizované týmy z Moravy a východu Čech a nakonec skončil na výborném 3. místě, se letos opět dostal až na vrchol v této věkové kategorii!

Rozhodly výhry v posledních kolech

V posledních dvou víkendových zápasech totiž Českolipské nejprve porazily DBAK Plzeň a v rozhodujícím nedělním duelu zdolaly pražský celek Basket Slovanka, díky čemuž v tabulce Česká Lípa obsadily 1. příčku a zajistily si postup na MČR.

V sobotním zápase udělala děvčata pod taktovkou rozehrávaček Adély Vaněčkové a Aleny Keslerové první důležitý krok, když porazily o 23 bodů Plzeň, a už jen jedno vítězství je dělilo od přímého postupu. I proto byla slova trenéra Loňka, která říkal, když se loučil v sobotu večer s týmem, jednoznačná: „Jít co nejdříve domů a odpočívat!"

Nedělní dopoledne bylo ve znamení lítého boje o každý balón. Do českolipské sportovní haly zavítal tým Basketu Slovanka. Od prvního okamžiku to byl bojovný basketbal s množstvím chyb na obou stranách. Domácí hráčky si ve druhé čtvrtině dokázaly vypracovat osmibodový náskok, o který po přestávce vinou nepřesností a nedůrazem přišly a musely jej znovu velmi těžce vybojovat.

Ve čtvrté části utkání dokázaly soupeřky snížit až na rozdíl 3 bodů, ale pak se projevila zkušenost a větší touha po vítězství domácích a v posledních sekundách zápasu dokázal DDM nejen svůj náskok ubránit, ale i mírně navýšit. Po závěrečném klaksonu nastal čas oslav. Hráčky TJ DDM si užily ovací vestoje, které jim diváci, kteří si našli cestu do sportovní haly, nadělili po právu mírou vrchovatou.

Adéla Vaněčková při utkání. Cesta za postupem byla dost trnitá

Připomeňme si, co tomuto úspěchu předcházelo.

Na konci loňské sezony ukončila svou krátkou, ale velmi úspěšnou kariéru Pavlína Brejchová, která byla jedním z pilířů týmu. Po krátkém šestitýdenním volnu následovala náročná letní příprava rozdělená do dvou bloků. V tom prvním dostaly všechny hráčky pořádně „do těla", ale tak už to při fyzické přípravě bývá. Druhá část už byla věnována nácviku akcí a herní přípravě.

Začátek září byl věnován „pilování" hry a následným zkoušením už v reálných podmínkách turnaje v Kožlanech. Od poloviny září už začala soutěž. V ní bylo na začátku rozlosováno ve 4 skupinách celkem 32 týmů, které se po odehrání zápasů ve skupině rozdělily na extraligu (dvě skupiny A a B ) a ligu (dvě skupiny). Do extraligy postoupily vždy první 4 týmy z každé skupiny. Ty se pak střetly už jen s tím soupeřem, se kterým ještě neměly odehrané žádné zápasy.

Ani zranění hráček je nezlomila

V první části soutěže byly soupeřem českolipského družstva BK Prosek, BA Sparta Praha, Aritma Praha, Basketbal Pečky, SK Zemanky Praha, Kara Trutnov, BK Brandýs nad L. Ve všech zápasech, které se hrály jak v domácím prostředí, tak na hřištích soupeřů, nenašel českolipský tým přemožitele.

„Bohužel se nám ale nevyhýbala zranění, a to hned u dvou dalších klíčových hráček. V souběžně hrané soutěži starších žákyň, kde většina týmu získává hlavně zkušenosti, došlo ke zranění nejdříve Moniky Ješetové, a protože všechny katastrofy přicházejí ve skupinách po dvou měsících, přišlo další těžké zranění Nikoly Musilové. Obě měly po sezoně," uvedl trenér Kamil Loněk. Jeho svěřenkyně to však nezlomilo a ve finálové části se postupně utkaly s týmy Litoměřic, DBAK Plzeň, Basket Slovanka a Baníku Most. „Zde už bylo každé zaváhání potrestáno, a tak všechna tato utkání byla fyzicky i psychicky náročná," přiznal kouč.

Poděkování nejen trenéru Loňkovi

Družstvo „českolipských žabek" muselo sklonit hlavu před soupeřovou kvalitou. Porážky od Basketu Slovanka a DBAK Plzeň o 6 bodů na jejich domácím hřišti a hlavně smolná porážka od Mostu o 2 body, kdy po většinu zápasu Lípa vedla, vygradovaly právě do zmiňovaného klíčového víkendu. Před svěřenkyněmi trenéra Loňka stály dva těžké úkoly: porazit na svém hřišti týmy Plzně a Slovanky. A to se podařilo!

Nezbývá než poděkovat trenéru za výbornou přípravu a celému týmu za bojovnost, obětavost a popřát jim, aby to na MČR ještě jednou „cinklo".

Vítěz skupiny A a B má zajištěný postupuje přímo na MČR, družstva na 2. 5. místech budou hrát kvalifikaci o účast na MČR s týmy z druhé skupiny. Vítěz skupiny „A" pak hraje s vítězem skupiny B o to, v kterém městě se bude republikový šampionát pořádat.

Výsledky 7. kola:

DDM Česká Lípa - DBaK Plzeň 56:33 (10:10, 27:17, 38:24)

SK Zemanky - Basket Slovanka 62:82 (18:26, 7:18, 16:28, 21:10), BK Baník Most - BK Brandýs nad Labem 71:45 (15:20, 42:26, 55:40), Slovan Litoměřice  - KARA Trutnov 45:88 (11:18, 31:42, 36:66).

Výsledky 8. kola:

DDM Česká Lípa - Basket Slovanka 54:48 (16:15, 27:19, 38:29)

SK Zemanky - DBaK Plzeň 68:76 (20:17, 12:23, 15:18, 21:18), Slovan Litoměřice - BK Brandýs nad Labem 40:61 (9:16 26:27 30:48), BK Baník Most - KARA Trutnov 77:53.

SESTAVA DDM Česká Lípa: K. Otavová, K. Budková N. Chrastilová, I. Natabou, B. Bretová, P. Ondřejková, N. Kasalová, K. Lačná, R. Pinkavová, A. Pejšková, A. Keslerová, A. Vaněčková (kapitánka týmu).

Děkovačka na samý závěr zápasu v podání mladších žákyň DDM Česká Lípa.

Tomáš Čmuchálek