„Vstupujeme do neznáma. Těžko se odhaduje propast mezi oběma soutěžemi,“ zůstává na vážkách zkušený matador Štěpán Slaný.

Česká Lípa si vybojovala postup mezi elitu až jako třetí tým z první ligy a podle odhadů je největším outsiderem soutěže. Přesto by se ráda mezi tuzemskou špičkou neztratila a potěšila diváky kvalitními výkony.

„Český florbal se během pár let ohromně posunul. Je to druhý nejmasovější sport a elitní soutěž této úrovni odpovídá,“ přidává Slaný.

Hráč, který si ligu zahrál už v několika klubech, naposledy působil před odchodem do České Lípy v nedaleké Mladé Boleslavi.

Teď si Superligu zahraje také s mateřským FBC Česká Lípa, se kterým navíc v příštím roce oslaví 20. výročí jejího vzniku.

Velké zadostiučinění

Stylovější tečku si přitom mohl představit jen těžko.

„Je to pro mě velké zadostiučinění. Dost lidí si při mém odchodu z Mladé Boleslavi klepalo na čelo, proč v nejlepším věku odcházím k nováčkovi první ligy. Ale já chtěl hrát ligu s Českou Lípou,“ vzpomíná na klíčový zlom kariéry. Teď bude patřit k největším oporám mladého týmu.

Florbalová veřejnost se tak na severu Čech může těšit na bitvy s věhlasnými týmy, jakými jsou Střešovice, Vítkovice, Chodov.

Po sezonách plných výher si ale zároveň budou muset příznivci okusit patrně i hořký šálek čaje.

„Šest let jsme prakticky jen vyhrávali, ale teď asi přichází jiná doba. Tři body pro nás budou mít cenu zlata… Chceme ovšem v každém našem odehraném zápase nechat na hřišti všechno. V žádném duelu nechceme propadnout,“ upozorňuje Slaný.

Změn v kádru je málo

Kádr České Lípy se přes léto prakticky nezměnil. Patriot Štěpán Slaný při jeho tvorbě dává důraz především na silné pouto ke klubu a provázanost s rodným městem.

„Nejsme profesionálové, spíš nadšenci. Mohli bychom sem přilákat více ostřílených borců, ale nechtěli jsme to. Cílem je, aby každý superligový zápas nadcházející sezony byl pro naše českolipské kluky svátkem. Myslím si, že si stejně jako naši fanoušci užijí i přenos před kamerami ČT Sport proti Liberci,“ upozorňuje na druhý domácí duel v rámci krajského derby, který bude sehrán na českolipském zimním stadionu 18. září.

Mistrovskou premiéru před vlastními fanoušky v Tipsport Superlize obstará již tuto neděli souboj s Otrokovicemi.

Snadné to nebude

Reálně dosažitelným cílem by mohla být záchrana v soutěži. Výsledky v přípravě však ukazují, že to nebude snadné. Česká Lípa vysoko prohrála v Pardubicích, na Czech Open utrpěla debakl od Ústí nad Labem, ale také v některých zápasech dokázala překvapit.

„Z přípravy nemá smysl dělat závěry. Všichni něco zkouší a slaďují se na úvodní ostrý duel. Nechceme se ani nijak upínat na záchranu. Primární je sehrát v nejvyšší soutěži důstojnou roli a výsledkově nepropadnout. Pokud se nám to povede, záchrana přijde ruku v ruce s tím,“ neztrácí optimismus Slaný.

Vstupné pro fanoušky na domácí duely mužů České Lípy v místní městské hale zůstává i v tomto ročníku zdarma.

Radek Barkman