Jejich sen se stal skutečností. Florbalisté České Lípy si po pětiletém působení v 1. lize zahrají od příští sezony nejvyšší soutěž Superligu. Definitivně o tom rozhodla jejich sobotní výhra 10:4, která ukončila tuto baráž v poměru 3:1 na zápasy.

„Jsem moc ráda, že po několika neúspěšných sezonách, ve kterých se Česká Lípa snažila postoupit do nejvyšší soutěže v republice, se jí tento sen splnil. Kluci si to za celý ten rok moc a moc zaslouží," usmívala se lodivodka mužstva Lenka Bartošová. „Všem klukům patří velké díky! A taktéž skvělým fanouškům, kterých v sobotu dorazilo z České Lípy do Kladna opravdu požehnaně (200; pozn. red.) a kteří nás do té vysněné Superligy doslova hnali po celou sezonu."

O osudu sobotního zápasu rozhodla již úvodní třetina, kterou hosté ovládli poměrem 4:1. „Asi to byl zlomový moment. Prohrávat doma po první třetině o tři góly a vědět, že soupeř má mečbol, tak to se hraje špatně," vcítil se do role Kladenských českolipský matador Štěpán Slaný. Podrobnosti o rozhodujícím zápase ZDE

Rozhodla větší vůle a chuť baráž vyhrát

Hráči České Lípy, ač nebyli favority této série, dokázali kladenské mužstvo porazit 3:1 na zápasy při jasném skóre 27:17. „Já už dopředu říkal, že v téhle sérii bude platit to, že kdo bude mít větší vůli a chuť, tak ten v ní uspěje," kýval hlavou Slaný. „Kladno mělo na soupisce kvalitnější a superligou ostřílené hráče, navíc několik z nich bylo i v reprezentaci. Ale my jsme prostě chtěli víc, což rozhodlo."

Hrajícímu manažerovi České Lípy se tak splnil dávný velký sen: vybojovat pro českolipský klub, který má dnes nejpočetnější členskou základnu v celém okrese, nejvyšší florbalovou soutěž.

Slaný: Je to největší sportovní zážitek

„Sice jsem zažil tři mistrovství světa, dvanáct let jsem hrál extraligu a mám nějaké medaile, ale prioritou pro mě vždycky byl návrat do Lípy. Jsem patriot, budoval jsem to tady od začátku, a když jsem v roce 2005 přebíral klub, kde byly tři týmy a celé to spělo ke krachu, tak jsem začal na veřejnosti prohlašovat, že jednou postoupíme do superligy. Lidé si klepali na čelo, někteří se tomu smáli. O to větší je to pro mě zadostiučinění, je to můj největší sportovní zážitek," komentoval s dojetím v hlase někdejší český reprezentant.

FBC Česká Lípa se v příštím ligovém ročníku bude utkávat s podstatně silnějšími soupeři, než byla doposud zvyklá. Je na to vedení klubu připraveno? „Teď fakt nevím. Ale samozřejmě, že musíme absolvovat kvalitní letní přípravu a přivést jednu nebo dvě hráčské posily, aby byl kádr kvalitnější a zkušenější," přiznal Slaný, jenž ale jedním dechem dodal, že Lípa v žádném případě nehodlá jít cestou Kanonýrů z Kladna.

„My si z jejich příkladu musíme vzít ponaučení. Mám Kladeňáky moc rád, mám rád Toma Lipiho (Tomáš Leipner, dlouholetý kapitán Kladna pozn. red.), vždycky se mi líbilo i to jejich heslo, že za Kladno se nehraje, ale bojuje. Mně přijde hrozně moc líto, že se tamní vedení vždycky nechalo zvábit tím, že si z Prahy přitáhlo úplně zbytečné posily, které do toho mužstva vůbec nepatří. V 1. lize měli vždycky velké kladenské srdce, jenže po postupu si tam natahali hráče, kteří právě to srdce Kladeňáků nemají. Myslím si, že to byl i v této sérii klíčový faktor," potvrdil Slaný.

„My se toho v Lípě nikdy nechceme dožít, a i kdyby ta superliga měla pouze jepičí život, tak to chceme hlavně odehrát s místními patrioty, protože máme skvělé fanoušky a ti chtějí chodit na naše hráče a toho se chceme držet," zdůraznil Štěpán Slaný.

Sestupující Kladno nyní bude muset najít způsob, jak znovu vybojovat návrat do nejvyšší soutěže.

Kladenští nebyli na baráž připraveni

„Je to samozřejmě zklamání. Ale vzhledem k průběhu sezony to není zas takové překvapení. Nebyli jsme připraveni jak po taktické, tak po fyzické stránce, abychom Lípu vyřadili. Je to smutné, ale je to fakt. Můžeme udělat jediné: vzít si z toho ponaučení a začít to dělat jinak," hodnotil smutně útočník Kanonýrů Ondřej Riebauer, který do utkání zasáhl i s přetrženým předním zkříženým vazem v koleni. Tak moc chtěl pro Kladno Superligu zachránit…

Radek Šikola, Radek Valenta