Pošesté v kariéře získala titul Nejúspěšnější sportovec Českolipska plavkyně Petra Chocová. Stalo se tak v pondělí v KD Crystal při vyhlašování této prestižní ankety, jež má v českolipském okrese tradici již od roku 1975. Stejný počet trofejí má už jen známý biketrialista Martin Šimůnek.

Ještě v létě napadaly Petru Chocovou myšlenky na ukončení plavecké kariéry. Nakonec se, i s přispěním svých nejbližších, rozhodla, že to ještě zkusí. A udělala dobře. Z prosincového mistrovství Evropy v krátkém bazénu (Rijeka) si přivezla nejenom šesté místo, ale hlavně zde vytvořila pět nových českých rekordů. „Překvapila jsem tím nejen všechny své známé, ale hlavně sama sebe,“ přiznala při přebírání ocenění dobře naladěná plavkyně.

Na jeden z mnoha dotazů moderátora mimo jiné odpověděla: „Asi jediný člověk, který mi stoprocentně věřil, byl můj taťka. Psychicky mě podporoval, když se mi nedařilo, naučil mě myslet pozitivně a právě on mi nejvíce pomohl. Za to mu chci poděkovat.“ Petřin otec Tomáš Choc po těchto slovech neskrýval dojetí. „To, že Petra něco takového veřejně pronesla, mě překvapilo a nesmírně potěšilo,“ leskly se mu v očích slzy…

Pohár za druhé místo si odvezla manušická střelkyně Zuzana Šostková, která sice dorazila až těsně po vyhlášení, nic to však neubralo na její velké radosti z tohoto umístění.

Třetí příčkou se s kategorií Jednotlivci dospělí rozloučila loňská i předloňská vítězka Lucie Vaníčková, protože od příštího roku už budou sportovci z Jablonného v Podještědí spadat pod liberecký okres v rámci vyhlašování Sportovce roku. Jelikož však v soutěži družstev nastupuje Lucie v českolipském dresu, neznamená to, že bychom ji za rok opět nemohli vidět.

Právě českolipské atletky obhájily loňský titul v kategorii Kolektiv dospělých. Mezi mládeží se to podařilo manušickým střelkyním, mezi kterými byla i Aneta Brabcová, jež převzala ocenění pro nejlepšího mladého sportovce. „Mám velkou radost. Nečekala jsem to,“ říkala skromně tato mladá a talentovaná zástupkyně klubu SSK Manušice. Z jejích úspěchů jmenujme např. vítězství v závodě olympijských nadějí, či titul z MČR. „Nejvíce si však vážím 2. místa z juniorského závodu v Plzni, kde jsem nastřílela svůj osobní rekord.“

Mezi krajánky obhájil prvenství Luboš Opelka, který závodí za Rapid Plzeň.

Dvakrát vystoupal v pondělním večeru na pódium Pavel Znamenáček. Skončil čtvrtý v hlavní kategorii, ale hlavně získal prvenství za titul trenér roku. „Jsem nesmírně šťastný. I za své svěřence, protože ti mě svým způsobem dotlačili na místo toho „krále,“ řekl s úsměvem a na otázku týkající se hodnocení celého galavečera, odpověděl: „Nám se to moc líbilo a všichni jsme byli spokojeni. Opravdu jsem byl překvapen tím trenérem a moc si toho vážím.“

Mezi oceněnými sportovci a oddíly byli i fotbalisté Arsenal Česká Lípa, kteří mají našlápnuto do ČFL. Za ně přišel na pódium převzít cenu výkonný ředitel Tomáš Karlík. „Skončit mezi tolika kolektivy z celého našeho okresu na pátém místě, to je určitě velký úspěch a jsme za to rádi,“ pravil Tomáš Karlík, jehož na galavačer doprovodil vedoucí A–mužstva Josef Košta.

„Pěkný program, příjemná atmosféra. Přiznám se, že jsem nevěděl, kolik je v českolipském okrese sportovců, kteří nás reprezentují po celé Evropě i ve světě,“ sdělil na slavnostním rautu Josef Košta.