Orientační běh je sport opravdu pro všechny a na závodech běhají malé děti i nejstarší závodníci. A zatímco normálně bývá nejvyšší vypisovanou kategorií tříčlenných štafet kategorie H195, tedy pro muže s věkovým průměrem 65 let, nyní se představila štafeta H255.

Závodníci OK Jiskra Nový Bor Jaroslav Venuš (*1938), Jaroslav Křtěnský (*1936) a Miroslav Beránek (*1939) už mají osmdesátku dávno za sebou, přesto stále vitálně běhají po lese a nevadil jim ani náročný kopcovitý terén s pískovcovými skalami v okolí Pruského kamene.

Na tenisovém turnaji Macha Lake Open si zahrála i bývalá světová jednička Karolína Plíšková. Populární podnik se narychlo stěhuje z České Lípy do Říčan.
Tenisový turnaj Mácha Lake Open v České Lípě nebude. Stěhuje se do Říčan

„Je to naprostý unikát, ještě jsem neslyšel o tom, že by takto ‚zkušená‘ štafeta z jednoho klubu úspěšně dokončila orienťácký závod,“ komentoval stavitel tratí Petr Karvánek, který byl zároveň iniciátorem myšlenky vypsat kategorii H255 pro novoborské závodníky.

Slunečné počasí, den jako malovaný a v první startovní vlně se startovním číslem jedna se do lesa rozběhl Jaroslav Venuš, který svůj úsek zvládl za necelých 30 minut. Předal štafetu Jaroslavu Křtěnskému, bývalému reprezentantovi a členovi síně slávy ČSOS.

Ten si na trati nevedl o nic hůře a v cíli vyslal do lesa finišmana Miroslava Beránka, dlouholetého předsedu novoborského oddílu. I ten našel všechny kontroly a v cíli se celá štafeta mohla radovat. O světový rekord v podání nejstarší klubové štafety tak bylo postaráno! Na závěr nemohlo chybět slavnostní vyhlášení vítězů závodu.

Zajímavost na závěr: Jaroslav Křtěnský si při pádu ze schodů zlomil před několika lety obratel a nedalo se to operovat. Každý neopatrný krok je pro něj dost bolestivý a hlavně riskantní. Ale láska k orienťáku je prý silnější než riziko ochrnutí a tak prý bude běhat, dokud se sám postaví na nohy.

MATĚJ BURDA