Další cenný úspěch získal českolipský basketbal. Tým starších žákyň TJ DDM Č. Lípa (roč. 98 a ml.) vybojoval o minulém víkendu účast v nejvyšší žákovské soutěži  této věkové kategorie!
Co tomu ale předcházelo?

Těžká kvalifikace

V posledních dvou letech byla přesunuta kvalifikace do žákovských lig z podzimního termínu na konec května. Jako již tradičně byl o tuto soutěž mezi českými a moravskými družstvy velký zájem. Do kvalifikace se přihlásilo celkem 27 celků z celé ČR. Ty byly rozděleny do 6 skupin, kde se hrálo systémem každý s každým. ,

Vítězové  měli zajištěn přímý postup do ligy a týmy umístěné na druhém a třetím místě postupovaly do baráže, kdy se střetly s družstvem z jiné skupiny v dvojzápase hraném jednou na hřišti soupeře a následující den na domácí palubovce. Celkem tedy do ligy postupovalo 12 týmů.

V první části kvalifikace čekala na českolipská děvčata družstva BK Most, Slovan Varnsdorf a BK Klatovy. Turnaj, který byl hrán v České Lípě v prostředí nové haly, zahájily domácí basketbalistky vítězstvím nad družstvem Varnsdorfu 102:22. V sobotním zápase s Mostem si celek TJ DDM uchoval neporazitelnost a po vítězství 75:29 bylo jasné, že o přímém postupu do ligy se rozhodne v nedělním zápase s do té doby rovněž neporaženým družstvem z Klatov. 

Nedělní zápas mezi TJ DDM Č. Lípa a BK Klatovy byl jak ze zlého snu. Domácí hráčky přes noc zapomněly na bojovnost a basketbalovou chytrost. Důsledkem čehož tahaly od začátku za kratší konec. Vrcholem zmaru byl konec druhé čtvrtiny, kdy v důsledku hloupých chyb narostl rozdíl skóre v neprospěch českolipských hráček o 18 bodů.

V následné 15minutové přestávce si měl trenér Kamil Loněk s hráčkami co vysvětlovat. Po ní se na hřiště postavil „jiný" tým, který začal důsledně plnit pokyny trenéra a s nezměrným úsilím stahovat bod po bodu náskok soupeře. Ten ukolébán velkým náskokem se nestačil divit a na konci 3. části hry byl k radosti diváků stav vyrovnaný. Čtvrté dějství důležitého zápasu bylo velmi nervózní. Bohužel domácím se přestalo dařit ve střelbě a Klatovy opět „odskočily" na rozdíl 8 bodů. V závěru stačil domácí tým už jen korigovat výsledek.

Zatímco se hráčky Klatov radovaly z postupu do ligy, na lavičce domácích zavládl smutek a slzy zklamání. Věděly totiž, že je čeká za 14 dnů velmi náročný barážový dvojzápas s týmem Strakonic.

14 dnů uběhlo jako voda v horském potoce a družstvo ze severu Čech mělo před sebou nelehký úkol – uspět na horké strakonické palubovce. Zápas to byl opět velmi těžký, bojovalo se o každý metr palubovky, kdy si hráčky nedaly nic zadarmo. V první polovině  měly navrch domácí baskeťačky, které odskočily na rozdíl 6 bodů. Druhou půlku se děvčata ze severu opět dostala do hry a stav srovnala. Následně si pak vybudovala i malý náskok. O ten však nedůslednou obranou v závěru přišla, a tak zápas skončil zcela nebasketbalově 50:50.

Vítězná baráž

O postupujícím měl tedy rozhodnout zápas v České Lípě. Přesně po 24 hodinách stála proti sobě stejná družstva, obě s totožným cílem: vyhrát.  A opět to byla bitva, kde si nic nedarovala,  jen s tím rozdílem, že tentokrát šel do vedení tým českolipských a v polovině zápasu byl rozdíl ve prospěch hráček TJ DDM. 

Začátek třetí čtvrtiny zápasu byl však ze strany domácích famózní. Během 3 minut hry dokázaly celoplošnou obranou, kterou podpořily i úspěšnými střeleckými  pokusy, odskočit soupeři na propastných 20 bodů.  V této hře dál pokračovaly a na konci třetí části už bylo vlastně rozhodnuto. Poslední čtvrtina už byla zcela v režii domácích baskeťaček, které si soustředěně kráčely pro vítězství,  a tím i ligovou příslušnost v nadcházející sezoně 2012-2013!

Za mohutného povzbuzování rodičovského fanclubu, který každou úspěšnou akci domácích odměňoval mohutným potleskem, dostala šanci si v závěru zahrát všechna děvčata z týmu.

Radost i smutek

Těsně před koncem zápasu se ozvalo z tribun skandování: „Pájo, děkujem!". To se  fanclub Českolipských  loučil s výbornou hráčkou Pavlínou Brejchovou, která ze zdravotních důvodů končí svou sice krátkou, ale úspěšnou sportovní kariéru.

Po závěrečném hvizdu rozhodčích nastal čas na oslavy, které byly jak veselé (postup je vždy důvod k radosti), tak i smutné (když se loučíte s kamarádkou a spoluhráčkou, která končí).

Tímto zápasem skončila jedna z nejúspěšnějších sezon dívčího basketbalu v České Lípě za posledních několik desítek let. A protože život jde dál, čeká velmi náročná sezona 2012 – 2013, kde bude mít basketbalový oddíl TJ DDM dvě družstva – starších (roč. 98 a ml.) a mladších žákyň (roč. 99 a ml.) v nejvyšší soutěži  ČR. Družstvo roč. 2000 a ml. se pokusí navázat na úspěchy svých o rok starších spoluhráček, které tento rok vybojovaly 3. místo na mistrovství republiky.

Tomáš Čmuchálek