Dlouhá léta ovládaly prestižní anketu Nejúspěšnější sportovec Českolipska pouze a jen zástupkyně něžného pohlaví. Muž sportovec vyhrál kategorii dospělých jednotlivců naposledy v roce 2002, tehdy jím byl světoznámý biketrialista Martin Šimůnek z Manušic.

Poslední čtyři ročníky patřily bezkonkurenčně plavkyni Petře Chocové.

Až letos nastala změna, ale u vody zůstalo. Na stupeň nejvyšší totiž včera večer v Městském divadle v Novém Boru vystoupal rychlostní kanoista Michal Šrámek! „Je to asi nejen pro mě obrovské překvapení, vážně jsem první místo nečekal," zářil tento skromný reprezentant ČR.

Na jednu z otázek Deníku, kdy se Michal Šrámek svěřil, že toto ocenění ho bude motivovat dál v jeho sportovní kariéře, zda je reálná účast na Olympijských hrách v roce 2016, odpověděl: „Tak tuhle šanci já asi mít nebudu. Kanoistika sice na programu olympiády je, ale moje disciplína sprint na divoké vodě tam bohužel chybí. Leda že bych jel do Ria jako divák," smál se.

Druhá příčka v kategorii Jednotlivci dospělí patří novoborskému vzpěrači Jiřímu Barnetovi a na třetím místě skončila plavkyně Petra Chocová, která navíc získala i cenu Sportovní hvězda Deníku.

Zaplněné hlediště aplaudovalo nejen všem jmenovaným vítězům, ale také aktérům doprovodného kulturního programu galavečera, jehož moderátorem byl Radek Šilhan.

Úplným nováčkem ankety, jenž se objevil mezi desítkou nejúspěšnějších, byl domácí silák vzpěrač Jiří Barnet z klubu SK Metalpower Nový Bor, svěřenec trenéra Karla Koldovského. A hned z toho bylo 2. místo!

Také v kategorii mládeže a týmu dospělých zabodovali zástupci novoborských oddílů. Andrea Kameníková (OK Jiskra Nový Bor), členka zlaté juniorské štafety ČR z mistrovství světa v MTBO, a šachisté 1. Novoborského ŠK.

Přednost dostal seminář s Ježdíkem

Pro druhé místo se nemohli dostavit prvoligoví florbalisti FBC BRZDY CZ Česká Lípa.

„Omlouváme se za neúčast, mrzí nás to, protože víme, že je to každoročně vydařená akce. Ale na stejný termín, jako je vyhlášení ankety sportovce, jsme měli už dopředu domluvenou přednášku v podání basketbalového trenéra Michala Ježdíka a už nebylo možné termín přesunout jinam," omlouval se manažer klubu Štěpán Slaný.

Kvůli chřipkové epidemii se omluvil šestý sportovec v pořadí kategorie mládeže Michael Német (OK Jiskra Nový Bor). „Mrzí mě to, ale sezona a tréninky jsou letos hlavní prioritou a nerad bych byl delší dobu nemocný, proto se večera kvůli nemoci nezúčastním," sdělil.

Další triumf do své sbírky v historii ankety získalo bezkonkurenční mládežnické družstvo sportovních střelců SSK Manušice.

Překvapení se zrodilo v kategorii Trenér roku, kde vyhrála Lada Chadrabová, trenérka úspěšných mažoretek s názvem Rytmic Česká Lípa. Druhý skončil trenér novoborských atletů Petr Choděra a třetí Tomáš Choc, kouč plaveckého klubu PK Česká Lípa.

V krajáncích opět s převahou vyhrála Aneta Brabcová, sportovní střelkyně SKP Rapid Plzeň.

Šrámek: Ocenění je závazkem do budoucna Michal Šrámek se svým parťákem.V roce 2011 obsadil 10. místo, o dva roky později získal stříbrné ocenění. A včera večer se za své úspěchy v roce 2014 stal poprvé v historii králem všech sportovců z Českolipska. Kanoista Michal Šrámek se tak navždy zapsal na seznam vítězů ankety Nejúspěšnější sportovec Českolipska, jež se na našem okrese vyhodnocuje od roku 1975. „Je to pro mě, a asi nejen pro mě, hodně nečekané, ale krásné," přiznal skromný 33letý kanoista ze Stružnice.
Podělíte se o své pocity?
Já měl hezký pocit už jenom z toho, že jsem se opět dostal mezi deset nejlepších sportovců celého našeho regionu. Ale prvenství jsem opravdu nečekal. Proto chci všem, kdo mi dali hlas, moc poděkovat!
Co to pro vás osobně znamená?
Tak především si uvědomuji, že takovéto ocenění je pro mě závazkem do budoucna. A abych s tímto sportem brzy jen tak neskončil a dál dobře reprezentoval náš oddíl a Českou Lípu.
Spřádáte už plány pro letošní sezonu?
Plány mám. (úsměv) Hlavně abych zůstal zdravotně v pořádku a povedla se mi nominace do reprezentačního týmu. Pokud se to všechno vydaří, tak by mě čekal světový šampionát ve sprintu, který se koná ve Vídni, a potom mistrovství Evropy ve sjezdu a sprintu, které bude v Bosně. Na domácích závodech to bude seriál Českého poháru a mistrovství České republiky ve sjezdu i sprintu. Rád bych také startoval na závodech světového a evropského poháru, jenže hodně bude záležet na finančních možnostech. Tak uvidíme.

Kompletní pořadí v kategoriích

Jednotlivci dospělí
1. Michal Šrámek (SK Kanoistika Česká Lípa), kanoistika.
2. Jiří Barnet (SK Metalpower Nový Bor), silový trojboj, benchpress.
3. Petra Chocová (PK Česká Lípa), plavání.
4. David Navara (1. Novoborský ŠK), šachy.
5. Veronika Süssnerová (AC Česká Lípa), atletika.
6. Karin Košíková (Sport Relax), karate.
7. Petr Cejpa (SSK Manušice), sportovní střelba.
8. Ivana Loubková (TT Cyklorenova Cvikov).
9. Štěpán Slaný (FBC BRZDY Česká Lípa), florbal.
10. Tereza Koubková (Rytmic Česká Lípa), mažoretkový sport.

Jednotlivci mládež
1. Andrea Kameníková (OK Jiskra Nový Bor), MTBO.
2. Jakub Benda (SK Ralsko Bike Stráž pod Ralskem), freestyle BMX.
3. Viktorie Filipi (SK Kanoistika Česká Lípa), kanoistika.
4. Jiří Liška (1. Novoborský ŠK), šachy.
5. Lukáš Seifert (SK Metalpower Nový Bor), silový trojboj.
6. Michael Német (OK Jiskra Nový Bor), MTBO.
7. Daryna Naboichenko (PK Č. Lípa), plavání.
8. Ondřej Olšar (TT Cyklorenova Cvikov), duatlon, triatlon.
9. Andrea Vykysalová (Rytmic Česká Lípa), mažoretkový sport.
10. Aneta Kubásková (Novoborské mažoretky), mažoretkový sport.

Družstva dospělých:
1. 1. Novoborský Šachový klub, A-tým (šachy).
2. FBC Brzdy CZ Česká Lípa (florbal.
3. AC Česká Lípa (atletika), družstvo žen.
4. Sport Relax Česká Lípa (karate).
5. SK MS Auto Česká Lípa (silniční cyklistika).

Družstva mládeže:
1. SSK Manušice (sportovní střelba).
2. TJ Jiskra Nový Bor (atletika) oddíl mládeže.
3. Novoborské mažoretky „A" (14-18 let) mažoretkový sport.
4. Sport Relax Č. Lípa (karate).
5. Rytmic Česká Lípa (juniorky), mažoretkový sport.

Trenér roku
1. Lada Chadrabová (Rytmic Česká Lípa), mažoretkový sport.'
2. Petr Choděra (TJ Jiskra Nový Bor), atletika.
3. Tomáš Choc (PK Česká Lípa), plavání.

Krajánek roku
1. Aneta Brabcová (SKP Rapid Plzeň), sportovní střelba.
2. Kryštof Bogar (Betch.nl Superior Brentjens), MTB.
3. Klára Bartošová (SKP Rapid Plzeň), sportovní střelba.

Handicapovaný sportovec:
1. Petra Hurtová (handbike).

Sportovní hvězda Deníku:
Petra Chocová, plavání