V čele s bývalou světovou šestnáctkou a několikanásobnou grandslamovou šampionkou ve čtyřhře Kristinou Mladenovičovou z Francie a jejími krajankami Burelovou, Paquetovou, Ferrovou, Ponchetovou.

Z přihlášených tenistek je aktuálně na 86.příčce pořadí WTA ruská rodačka Anna Kalinská, v první stovce světa jsou i přihlášené Maďarky Udvardyová a Galfiová, chybět by v České Lípě neměly slovenské reprezentantky Viktoria Kužmová a Rebecca Šramková, Grace Minová z USA, tenistky z Japonska či jižní Ameriky.

Z Češek se do hlavní soutěže se 48 hráčkami zatím vešla jen loňská semifinalistka sedmnáctiletá Linda Nosková z TK Přerov, která je podle turnajového ředitele Ronalda Wawrečky tváří letošního ročníku.

Další Češky jako sestry Linda a Brenda Fruhvirtovy, Nikola Bartůňková, Sara Bejlek, Anna Sisková, Miriam Kolodziejová a další se v turnaji představí buď v hlavní soutěži na volnou kartu nebo v úvodní kvalifikaci. Tu by na základě současného stavu přihlášek musely absolvovat i nedávné příslušnice první stovky WTA Němky Siegemundová, Friedsamová, Španělka Bolsová a další známé hráčky.

Zda nakonec Mladenovičová a další přihlášené tenistky do České Lípy dorazí bude známo za týden. Většina tenistek se totiž většinou hlásí na dva turnaje ve stejném termínu. Francouzská hvězda i další tenistky současně figurují na přihlašovacích listinách pro stotisícový turnaj v Anglii na trávě nebo na antukovou šedesátku v Madridu. A musí se do 31. května rozhodnout kterému podniku dají od 13. května přednost.

V každém případě slibuje letošní Mácha Lake Open u českolipské Ploučnice atraktivní ženský světový antukový tenis. Kvalitou to bude třetí nejlépe obsazený mezinárodní turnaj žen u nás po turnajích světové série WTA Tour v pražské Stromovce a v Ostravě.

Autor: Jaroslav Přibyl