Nedělní zápasy světového šampionátu ve Švédsku o umístění jsem sledoval velmi pozorně a tak trochu jsem si potvrdil, že platila má slova z prvních dnů: za kratší konec provazu budou tahat Finové a Švýcaři, a to především kvůli tomu, že se ještě nepustili do velké generační výměny tak jako Švédi a Češi.

Výsledky to byly docela těsné, ale zasloužené. Pro náš národní tým je to jistě povzbuzení do další práce, ale abychom dokázali dohnat tu mezeru mezi námi a dvojblokem Finsko, Švédsko, budeme muset v našem systému výchovy ještě hodně zabrat. Nyní máme tým docela dobře složený, ale již rok dopředu byla de facto nominace jasná. Přestože florbal je druhý nejmasovější sport v republice, tak zdravá konkurence mu zatím trochu chybí.

Věřím i v to, že brzy český dres oblékne i někdo od nás z České Lípy. Své hráče talenty na to rozhodně máme, a jestliže se stihnou včas připravit, mohli by reálně uvažovat i o juniorském šampionátu, který proběhne na konci této sezony.

Jsem rád, že florbal se opět na pár dní dostal na přední stránky médií a zisk bronzových medailí tento úspěch ještě o něco podpoří. Zasloužíme si to. Protože díky své pracovní minulosti dokáži trochu s nadhledem srovnat jednotlivé halové kolektivní sporty, velmi mě těší, že si veřejností stále trochu podceňovaný florbal nyní užívá svého výsluní. Stejně jako v České Lípě. Je to jen o práci a nadšení.

Štěpán Slaný, hrající manažer FBC Česká Lípa, byl od roku 2008 tradičně platným členem národního týmu, s nímž v roce 2010 na MS ve Finsku dokonce získal bronzové medaile.