Florbalisté České Lípy porazili po výborném výkonu celek Královských Vinohrad vysoko 11:5. Ještě po druhé třetině ovšem prohrávali 3:4. Pěti góly se na vysokém triumfu s tradičním soupeřem podílel Radek Krajcigr, hattrickem se blýskl Dominik Jansa. V nedělní bitvě přidala parta ze severu Čech další výhru 5:2 v Otrokovicích!

„Prožíváme zatím sezonu jako na houpačce. Po prvních třiceti minutách v Ostravě jsem si říkal, co v Superlize vlastně děláme, ale nakonec jsme to zlomili a proti Vinohradům odehráli možná nejlepší první třetinu od mého příchodu,“ řekl českolipský kanonýr Radek Krajcigr, který sázel jednu trefu za druhou.

Domácí smršť

Úvod do utkání měla Česká Lípa proti Vinohradům stylový. Už po několika vteřinách hry se prosadil po Dzieržově nabídce Jansa a poté předvedli krásnou kombinaci do prázdné branky Karel s Krajcigrem. Hosté v tu chvíli nevěděli, kde jim hlava stojí, a byli rádi, že následnou smršť ustáli bez úhony. Sami se naopak vrátili do hry poté, co Svobodovu nabídku sklepl ze vzduchu za Ponomareva Hartman.

Ještě do konce první třetiny ale Krajcigr osvědčil svůj výborný forčeking a poradil si i se samostatným nájezdem.

Zatímco v první třetině hrála Česká Lípa výborně, v té druhé se naopak chytli hosté. Na koně je posadila skrytá střela Ondřeje Stuchlíka z půlky hřiště, kterou Ponomarev neviděl a našel ji až v brance. Po chybách Tichého a Pastora při rozehrávce navíc v rychlém sledu otočili skóre Skřivánek s Rossim a na severu Čech najednou příliš veselo nebylo.

FBC 4CLEAN Česká Lípa - TJ Sokol Vinohrady 11:5 (3:1, 0:3, 8:1).Zdroj: Deník/Vít Černý

Ve třetí třetině ale existovalo na hřišti prakticky jen jedno mužstvo. Nejprve vzdušnou přihrávku Mlejnka usměrnil za záda Weissgärbera pohotový Krajcigr a po něm zakončil rychlou kombinaci s Bříškou pěkným švihem Marek Dzierža. Za necelou minutu sice využil Jirsova námazu Skřivánek k rychlému vyrovnání, ale domácí tým jednoznačně směřoval k výhře.

Střelu Dzieržy odrazil bývalý českolipský florbalista Vnuk před prázdnou branku k Jansovi, který pohotově uklidil míček do branky. Po výborném výhozu Ponomareva si pak s hostující obranou poradil i Krajcigr a svůj únik zakončil kličkou do bekhendu. Vinohradům pak nepomohla ani hra bez brankáře. Tu ztrestali postupně Kněžour s Bříškou a za stavu 9:5 bylo o vítězi rozhodnuto.

Zápas dohrávali domácí v naprosté euforii. Hostující brankář se sice opět vrátil do své svatyně, ale jen přihlížel tomu, jak ho z trestného střílení překonal svým pátým gólem Krajcigr a poté ještě stanovil konečný účet zápasu na 11:5 svým třetím přesným zásahem Jansa.

FBC 4CLEAN Česká Lípa - TJ Sokol Vinohrady 11:5 (3:1, 0:3, 8:1).Zdroj: Deník/Vít Černý

Česká Lípa se tak posunula mimo poslední čtyřku a na svého pátečního soupeře navýšila v tabulce náskok na čtyři body. „Podobný zápas jsem zažil už v první lize v barvách Havlíčkova Brodu, kdy jsem dal šest gólů. Byl to vyhrocený duel, šlo o důležité body a myslím si, že to skóre je v konečném účtování pro Vinohrady až příliš kruté,“ nechal se slyšet střelec zápasu Radek Krajcigr, který si své působení v České Lípě zatím užívá.

„Mám o sto procent větší chuť do hry než předtím. Vychutnávám si to a snad se nám bude dařit i v dalších zápasech,“ doplnil.

Výhra venku

Další skalp přidala po skvělém závěru Česká Lípa včera večer v Otrokovicích, kde díky čtyřbrankové smršti ve třetí třetině vyhrála 5:2 odvezla si všechny body.

Domácím divákům se představí v sobotu 3. listopadu od 19:00 proti mistrovi z Mladé Boleslavi.

SUPERLIGA
10. KOLO: FBC 4CLEAN ČESKÁ LÍPA - TJ SOKOL VINOHRADY 11:5 (3:1, 0:3, 8:1)

Branky: 5., 17., 41., 55. a 59. Krajcigr, 2., 48. a 60. Jansa, 43. Dzierža, 57. Kněžour, 59. Bříška - 10. Hartman, 22. O. Stuchlík, 30. a 43. Skřivánek, 31. Rossi.
Rozhodčí: Nábělek, Štengl. Vyloučení: 1:3, navíc O. Stuchlík osobní trest 10 minut. Využití: 1:0. Střely na branku: 27:13. Diváci:265.

11. KOLO: PANTHERS OTROKOVICE - FBC 4CLEAN ČESKÁ LÍPA 2:5 (1:1, 1:0, 0:4)

Branky: 15. Zapletal (Sovják), 32. Kittel (Vykopal) 8. Slaný (Kněžour), 55. Slaný, 56. Novotný (Kněžour), 59. Krajcigr (Novotný), 59. Slaný (Spilka). Rozhodčí: Kačer, Vašíček. Diváci: 320.

Radek Barkman, Vlastimil Novotný