Trenére, mohl byste nejprve našim čtenářům zopakovat hlavní důvody, proč jste se prvoligové soutěže „zbavili"? Není vám to teď, s odstupem času přece jen líto?

Tak v prvé řadě bych rád upřesnil, že už nejsem prvním trenérem českolipského A-mužstva. Už jsem byl hodně unavený z tréninků a vedení družstva, a taky jsem si myslel, že to chtělo novou trenérskou krev.

Moment, kdo tedy je vaším nástupcem?

Novým trenérem se stal dlouholetý hráč Lokotky Martin Janoušek, já mu prozatím dělám asistenta. Zároveň pomáhám s trénováním v mládežnických kategorií, konkrétně u juniorů a žáků. A nyní k tomu, proč už nehrajeme 1. ligu. Hlavní důvod, proč jsme ji přenechali klubu VK Karlovarsko, byly finance. První liga je hodně náročná, a když nejsou peníze, tak ji prostě nemůžete hrát. A jestli litujeme našeho rozhodnutí? Samozřejmě, že trocha nostalgie v duši je… Byly to krásné čtyři roky, ale jsem přesvědčen, že to bylo zcela správné rozhodnutí.

Jak hodně se změnil hráčský kádr, případně realizační tým?

Kádr se hodně obměnil. Z původního družstva zbyli v podstatě jen čtyři hráči. Nahrávač Javůrek, smečaři Bajer a Plachý a universál Poživil. Pomáhat snad budou blokař Pekárek a libero Pavlíček, kteří v současné době mají jiné priority. Trenérem je, jak už jsem řekl, Martin Janoušek, já mu pomáhám s veškerou agendou okolo družstva a také zatím vedu i některé tréninky.

A co letní příprava. Probíhala stejně jako v předchozích letech, anebo vzhledem k tomu, že když budete hrát „jen" druhou ligu, tak se trénovalo o poznání lehčeji?

Příprava byla stejná jako v minulých letech. Budeme sice hrát „jen" druhou ligu, ale i ta má svoji kvalitu. A kdo si myslí, že budeme lehce vyhrávat, ten se hluboce mýlí. Družstva Jablonce, Plzně, Mladé Boleslavi i Chabařovic jsou hodně silná a zápasy s nimi budou hodně těžké. Samozřejmě, že i ostatní soupeři mají svoji kvalitu a podcenit je, to by bylo velká chyba.

Dali jste si před sezonou nějaké jasné cíle? Myslím například pro konečné umístění v tabulce.

Ne, cíle na umístění jsme si nedali. Musíme zapracovat hlavně na tom, aby si družstvo „sedlo" a abychom hráli kvalitní volejbal.