Právě dnes večer začíná pro volejbalisty českolipské Lokomotivy nový ročník v 1. lize mužů. Je to již třetí sezona v této soutěži a nyní zcela poprvé se hráči Loko představí fandům v nové sportovní hale: od 20 hodin proti Slavii Plzeň, zítra ve 14.00 je otestuje VK Rakovník. Jako tradičně vždy před zahájením soutěžního ročníku jsme požádali o rozhovor hlavního trenéra mužů Konstantina Chocholouše.

„Účast na trénincích byla a je prakticky stoprocentní a i chuť trénovat je u hráčů velmi dobrá. Kluci se už na novou sezonu těší," říká dlouholetý lodivod mužského áčka.

S přípravou jste byl tedy spokojen?

Dá se to přesně tak říct. Přes léto jsme trénovali na antuce a na písku, zúčastnili jsme se šesti turnajů a naše vystoupení byla velice slušná. V Hradci Králové jsme turnaj vyhráli a také populární Dřevěnice jsme v kategorii 1 B, což je druhá nejlepší, skončili první. Ostrou přípravu jsme zahájili v polovině srpna v nové českolipské hale.

Nastaly v hráčském kádru nějaké změny?

Tak letos to bylo docela slušné zemětřesení. Odešlo pět hráčů, jmenovitě Bajer, Vobr, Pudil, Kotyza a Vitvar.

Víte proč odešli?

Každý z nich měl svoje důvody a já je akceptoval. Na druhou stranu se po roční pauze vrací smečař Šén a libero Pavlíček. Z beachvolejbalu přichází smečař Plachý. Na bloku nás posílí Petr Žáček, který v minulém roce hrál za Duklu Liberec, a Marek Brychta. V kádru zůstali nahrávač Javůrek, diagonální smečaři Poživil a Špringl, blokař Pekárek a smečaři Peníška, German. Zároveň jsem vyjednal s vedením Dukly Liberec to, že nám na naše zápasy uvolní až čtyři hráče ve věku do 23 let. To se však týká pouze zápasů, kdy bude mít Dukla volno.

Domácí utkání budete konečně hrát v nové českolipské hale, což je dobře, že?

V Zákupech jsme měli skvělé zázemí, diváci si za námi cestu našli. Ale jsme českolipské družstvo, a tak jsme pochopitelně chtěli hrát tady v Lípě a jsme za to samozřejmě rádi. Jenom nás trápí finance. Letos došlo ke změně podmínek financování sportu ve městě a my jsme zatím od města nic nedostali. A tak sháníme sponzory, kteří by nám věnovali nějaké peníze na soutěž.

S jakým cílem vstoupíte do sezony? Dostat se opět do play off, anebo jsou cíle klubu skromnější?

Cíl je pořád stejný postoupit do play-off a tam se pokusit o nějaké překvapení. Všechno záleží na tom, jak se nám podaří vstup do soutěže a zda se nám budou vyhýbat zranění.

Dnes večer hostíte Plzeň, v sobotu pak Rakovník. Máte oba soupeře přečtené? A s jakými výsledky budete po víkendu spokojen?

S Plzní a Rakovníkem se známe už z druhé ligy, jsou to vždy vyhecované a vyrovnané zápasy, a proto by se měl hrát kvalitní volejbal. A výsledek? Pokud získáme šest bodů, budu nadšený. Je to začátek soutěže, takže na úvod potřebujeme bodovat a chytit se.