Bojovat o tuto nejcennější klubovou trofej přijelo na šedesát týmů.

K těm patřil také 1. Novoborský ŠK, jenž zakončil svoji pouť na letošním Evropském klubovém poháru suverénní výhrou nad srbským Paracinem. Jenže nakonec obsadil pouze osmou příčku.

„Jsme zklamaní, samozřejmě. Nezvládli jsme klíčové zápasy," neskrýval rozladění manažer 1. Novoborského ŠK Petr Boleslav, ústřední postava historicky nejúspěšnějšího šachového oddílu českolipského okresu.

Nejprestižnější Evropský pohár pro nejlepší klub vybojoval makedonský Alkaloid, stříbrnou příčku obsadil Petrohrad a bronz putuje do Moskvy.

O tom, jaká cesta šachistů Nového Boru na letošním ECC byla, svědčí popisy jednotlivých partií, ke kterým se postupně vyjádřil právě Petr Boleslav.

V prvním kole se vesměs ve všech zápasech prosadili papíroví favorité. Novoborští hned na úvod celotýdenního zápolení čelili ženevskému Clubu d'Echecs, proti kterému jasně uplatnili převahu. V pěti partiích soupeře přinutili ke kapitulaci.

Začátek byl slibný

Ve stejném duchu probíhalo i druhé kolo: belgický soupeř, KSK47 Eynatten, nedostal od hráčů z města sklářů žádnou šanci.

Jenže třetí pohárový hrací den byl pro novoborský tým výsledkově tragický…

Desátý nasazený ruský celek s názvem Žiguli nebyl snadným soupeřem, ale přece jen se počítalo s výhrou Boru, byť třeba těsnou. „Ano, na Žiguli jsme si věřili. Zápas jsme zahájili velmi dobře a průběh na jednotlivých šachovnicích jsme si mohli jen pochvalovat," okomentoval průběh tohoto šachového mače Boleslav.

Čínská posila v barvách Nového Boru, velmistr Wang Hao, svého soupeře přehrál už při zahájení.

„Vypadalo to tedy na rychlý bod, ovšem pak přišel nečekaný zvrat. Na první šachovnici zaváhal Harikrišna, jenž svému soupeři umožnil převzít iniciativu, a tím dotáhnout partii do vítězného konce."

Poté právě zmiňovaný Wang Hao zaváhal a musel se spokojit pouze s remízou. „Moc mě to mrzí. Poprvé hraji za tak výtečný šachový oddíl z Česka, jako je z Nový Bor, a byl jsem letos při tom, že jsme nemohli tenhle zápas otočit," tušil šachista Číny ve službách Nového Boru.

Následné snahy jeho kolegů o zvrat vyústily pouze v další prohry: na třetí šachovnici kapituloval Alexej Širov, posléze padl i Viktor Láznička.

A hořkou zápasovou prohru zjemnil pouze Wojtaszek, který porazil velmistra Oparina.

Naděje stále žila

„Ale i v tu chvíli naše naděje ještě žila. Bezchybně kráčely pouze makedonský Alkaloid a ruský Petrohrad, další favorizovaná družstva utržila jako my také bodové šrámy," věřili Novoborští.

Čtvrté a páté kolo se opět neslo v duchu vysokých výher Boru. Nejprve přišlo vítězství nad německým Werder Brémy, poté porazil rumunský Baia Mare.

„V tu chvíli jsme byli spokojení, vrátili jsme se do turnaje, ale věděli jsme, že už si nemůžeme dovolit žádné ztráty," měl jasno Petr Boleslav.

V klíčovém předposledním kole nastoupil Nový Bor proti domácímu Sveti Nikolaj Srpski.

Vyrovnané sestavy slibovaly dramatický zápas, kde budou rozhodovat maličkosti.

Jenže Novoborští tento duel nezahájili dobře. Na čtvrté šachovnici se pod tlak dostal Alexej Širov, avšak po dvou hodinách začali vylepšovat své pozice David Navara a Wang Hao.

„Zápas gradoval v časovkách, kde se často nevyvarují chyb ani ti nejlepší. Bohužel přišel nepochopitelný zkrat," popisuje smutně dění manažer 1. Novoborského ŠK.

„Očekávanou prohru Širova ještě umocnila hrubá chyba Wang Haa, který partii, v níž měl naději na výhru, musel neočekávaně vzdát. A výhra na poslední šachovnici na zisk zápasových bodů nestačila. Byl to konec našich nadějí…," dodal Petr Boleslav.

Připomeňme, že 1. Novoborský ŠK vyhrál Evropský pohár jednou v historii, v loňském roce obsadil 5. místo.

„Konkurence světových šachistů se rok od roku zvyšuje, což je znát," pokrčil rameny kapitán Petr Boleslav. (rav)