„Jedná se o technologii, která nabídne řadu specifických využití, ať už se jedná o připojení průmyslových objektů, násobné zvýšení kapacity v místech, kde se v jedné chvíli setkává hodně lidí, nebo plnohodnotnou alternativu připojení domácnosti v oblastech, kde nedává smysl budovat optické sítě,“ říká technologický ředitel O2 Jan Hruška.

Novinka zatím není určená ke komerčnímu využívání. Operátor ji teprve testuje, a to na několika vysílačích v sídle O2 a jeho okolí na pražské Brumlovce a také na v Praze na Chodově, kde operátor provozuje své největší datové centrum. Výhoda milimetrových vln je především v rychlosti. V rámci testování se podařilo dosáhnout rychlosti až 5Gb/s, přičemž teoretická rychlosti u 4G je 1 Gb/s. Díky tomu je možné přenášet velké objemy dat vysokou rychlostí a nízkým zpožděním velkému množství uživatelů.

Ilustrační snímek
Na telefony s Androidem útočí trojský kůň. Majitele pomalu připravuje o peníze

„Právě tyto vlastnosti milimetrových vln doplní v budoucnu již vyvinutá 5G řešení pro průmysl 4.0, například při nahrávání řídícího softwaru do vyráběných produktů souběžně s jejich finální kompletací na výrobních linkách. Využití najdou také v situacích, kdy spolu neustále musí komunikovat robotická zařízení a jejich centralizované řídící jednotky a předávat si velké množství dat v jeden okamžik – například při kontrole kvality montáže na základě videoanalýzy výrobního procesu v reálném čase,” vysvětluje Jan Hruška.

Omezení dosahu 

Negativem přenosu signálu ve vysokých frekvencí je omezení jeho dosahu. Ten je u milimetrových vln v řádech stovek metrů. I proto k dokonalému pokrytí bude zapotřebí vybudování sítě s velkým množstvím antén, třeba na stožárech veřejného osvětlení. To by mohlo vyvolat odpor občanů.

Zdroj: Deník„Zatím testuje, zkoušíme, vyhodnocujeme možná negativa. Samozřejmě estetika antén je neméně důležitou součástí,“ podotýká Hruška.

Ani další dva tuzemští operátoři ale nezahálejí. T-Mobile a Vodafone spojily síly v budování optických internetových přípojek. Kromě toho si oba operátoři navzájem zpřístupní už část vybudované infrastruktury. „Souběžně chce dál zlepšovat parametry naší stávající sítě. Chceme přispět k tomu, aby se Česká republika zařadila mezi nejvyspělejší státy světa. A k tomu jsou kvalitní sítě potřeba,“ uvedl generální ředitel Vodafone Czech Republic Petr Dvořák. „Dohoda o spolupráci nám umožní postup výstavby klíčových infrastruktur výrazně zrychlit.,“ dodal generální ředitel T-Mobile Czech Republic José Perdomo Lorenzo.

Než souhlas s cookies na webové stránce odkliknete, podívejte se, s čím vlastně souhlasíte, radí odborníci.
Lidé bezmyšlenkovitě přijímají cookies. Nechtěně se vzdávají soukromí

V rozšiřování vysokorychlostního internetu je nyní pomyslný míček na straně Českého telekomunikačního úřadu. Operátor O2 totiž získal vysoká pásma jen dočasně. Aby je mohli operátoři v budoucnu využívat komerčně, čekají na vytvoření regulativních podmínek. „Telekomunikační úřad totiž ještě nestanovil politiku, jak bude udělovat licence. K tomu, aby bylo pásmo komerčně využitelné, musí ČTÚ dotáhnout i cenotvorbu licenčních poplatků za frekvence,“ dodává Hruška.