Finanční úřad v České Lípě přijal jako záruku splácení dluhu za nesprávně čerpanou dotaci v Kamenickém Šenově část obecního lesa.
Zeptali jsme se proto ředitele FÚ v České Lípě Vladimíra Jonáka:
Je tento postup běžný?
„Pokud povolíme dlužníkovi splátky dluhu, běžně žádáme zástavu odpovídající minimálně výši dluhu pro případ, že by přestal splácet dohodnuté a povolené splátky.“
Starostové občas poukazují na tvrdý postup finančního úřadu při kontrolách čerpání dotací ze státního rozpočtu.
Finanční úřad má ze zákona povinnost kontrolovat, zda byly dodrženy všechny podmínky stanovené pro čerpání dotace poskytovatelem příslušné dotace, především některým z ministerstev. Pokud zjistíme, že příjemce dotace podmínky při čerpání dotace nedodržel, předepíšeme celou dotaci k vrácení a k tomu ještě penále ve výši sta procent. To je opravdu tvrdé.
V každé lidské činnosti se může vyskytnout chyba. Mohou se obce nějak bránit vaší případné chybě?
Jistě. V průběhu kontroly mohou podávat námitky proti postupu kontrolujícího a po vyměření vrácení nesprávně použitých finančních prostředků se mohou odvolat k druhoinstančnímu orgánu, který celý postup objektivně znovu posoudí. Neuspějí-li, lze požádat o odložení platby, o splátky dluhu a posledním „záchranným pásem“ je možnost požádat ministerstvo financí o prominutí vyměřeného odvodu. Ministerstvo má možnost prominout vrácení prostředků a platbu penále v rozsahu 0 až 100 procent. Podotýkám prominout, nikoliv zrušit a dát pokutu, jak jste nedávno napsali v kauze Kamenického Šenova.
Opravdu už neexistuje jiná možnost?
Samozřejmě prevence. Úplně nejjednodušší je věnovat se v průběhu akce dodržení všech stanovených podmínek, a hrozí –li z objektivních důvodů nedodržení některé z nich, požádat poskytovatele dotace ještě v průběhu akce o jejich změnu. Například posunutí termínu kolaudace stavby.
Starostové, ale i další subjekty, které čerpají dotace, říkají, že je velmi obtížné vždy podmínky dodržet.
I když je to někdy složité, nemyslím si to. Každopádně průběh čerpání dotace je závislý na úrovni zúčastněných. Stále se setkáváme s určitou laxností a vyloženým podceněním důsledků nedodržování podmínek určených poskytovatelem a s absencí vědomí, že se pracuje se státními penězi, neřku-li s penězi daňových poplatníků. Podotýkám, že dotace poskytnuté z Evropské unie budou mít ještě přísnější podmínky pro jejich čerpání.