INDEX DENÍKU      pohledem kraje                                                                                                                                               Pouze 19 procent panelistů Deníku z Libereckého kraje odpovědělo kladně na otázku, zda vědí alespoň o jedné továrně, která vznikla v kraji za posledních let díky podpoře státu formou tzv. investiční pobídky, tedy snížením daní investorům. 81 procent o žádné takové firmě neví. Odpovídalo celkem 39 dotázaných.

Liberecký kraj získal loni prostřednictvím vládní agentury CzechInvest investice jen zhruba za 114 milionů korun. Vzniknout by tak mělo 20 nových pracovních míst. Vyplývá to z informací, které zveřejnila agentura a ministerstvo průmyslu a obchodu. Je to nejmenší objem investic v kraji nejen za posledních pět let, ale od krizového roku 2008 vůbec.

JEN DVĚ TOVÁRNY A PADESÁTKA MÍST

Zatímco předloni se kraji podařilo získat investice za 1,875 miliardy korun a vzniknout díky tomu mělo 183 nových pracovních míst. O rok dříve se proinvestovaly dokonce 3, 015 miliardy a v roce 2013 2,5 miliardy korun. Za posledních pět let díky jim vzniklo přes 1800 nových pracovních míst.
V Libereckém kraji zprostředkoval CzechInvest jedinou investici společnosti Cikautxo CZ, která se specializuje na výrobu pryžových dílů pro elektrospotřebiče a automobilový průmysl. Do rozšíření výroby v Jablonci nad Nisou plánuje španělský vlastník dát zhruba 114 milionů korun a vytvořit 20 nových pracovních míst.

Podle ředitele liberecké pobočky agentury CzechInvest Jana Maška je hlavním důvodem poklesu investic do průmyslové výroby nedostatek volných ploch. „Zájem investorů by byl, zejména na Liberecku a Turnovsku, kolem dálnice. Problém je, že už nejsou žádné volné plochy, a když tak v jednotkách hektarů," vysvětlil Mašek. Podle něj jsou ale investiční pobídky nastavené pro větší objemy investic.

Podle Maška má i tato skutečnost svou pozitivní stránku. Firmy, které už tu působí, nerozšiřují výrobní haly, ale snaží investovat spíše do vývoje. V praxi to znamená, že nepřibývá „montoven", které nabízejí pouze manuální práci, ale uplatnění tak získají i odborníci. Jako příklad uvedl Mašek například společnost Denso, která v Liberci vybudovala zkušební a testovací centrum, kterou tato korporace využívá například pro automobilky v Německu či Velké Británii.

FRÝDLANT A JABLONEC, MÍSTA PRO BYZNYS

V rámci srovnávací soutěže Město pro byznys vládní agentura letos jako krajského vítěze vyhodnotila Jablonec nad Nisou. Hodnotilo se jak podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Liberec skončil na čtvrté příčce za Železným Brodem a Českou Lípou, Turnov je až šestý.
Letošní novinkou byla také kategorie Investičně atraktivní region. Cílem nové kategorie je prezentovat úspěšné příklady obcí v České republice, které efektivně spolupracují s podnikatelskou sférou na hospodářském a investičním rozvoji regionu. Vítězem prvního ročníku v krajském kole se stal Frýdlant, který i přes svou odlehlou polohu a zápis na seznamu hospodářsky vyloučených lokalit bojuje a snaží se podporovat podnikatele na území svého města.

Právě Frýdlantský výběžek by mohl díky těsné blízkosti hranic i volnými plochami možné investory přilákat. To je ale zatím jen zbožné přání. Důvod? Silnice. „Ten malý kousek nové silnice od Liberce moc nevyřeší. Region zůstává kvůli špatným komunikacím pro kamiony takřka neprůjezdný," zdůvodnil nezájem ředitel agentury Jan Mašek.

ANKETA: Vzpomněli byste si na továrnu či podnik ve vašem okolí, který v posledních pěti letech vznikl za finanční podpory státu?

Michael Canov, 56 let, senátor, Chrastava
Nevím o žádném takovémto podniku v mém okolí, což neznamená, že se tak nestalo.

František Gábor, 47 let, zastupitel, Liberec
Nevzpomínám si. Na druhou stranu vím o firmách, které smysluplně využily dotační podpory EU. Investovaly do modernizace strojů a vybavení. A to napomohlo dalšímu
zaměstnávání našich občanů.

Josef Horinka, starosta Hrádku n. N.
Myslím, že s podporou státu, respektive v rámci investiční pobídky, vznikla v Hrádku továrna na výrobu zdravotnického materiálu, například inkontinenčních pomůcek. Zaměstnala kolem 500 lidí, nyní koupila od města dalších 10 hektarů plochy na rozšíření výroby, která by měla zaměstnat dalších asi 400 lidí z okolí.

Vladimír Opatrný, 71 let, předseda Krajské hospodářské komory
O žádné továrně ani podniku v okolí, který při svém vzniku v posledních pěti letech využil výhod státem poskytované investiční pobídky, nevím.