VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Těší mne, když vidím, jak dort mizí z vitríny

Jablonec n. N. –  /REPORTÁŽ, RECEPT, GALERIE/ Tajemstvím lahodných a při tom velmi lehkých dezertů jsou kvalitní suroviny, poctivost v přípravě a trpělivost.

26.2.2017
SDÍLEJ:

S CUKREM na posyp šetřit nemusíte, ale do krému dávejte jen podle chuti. „Vynikne tak pikantnost ovoce,“ poradila cukrářka Tereza Rálišová. Exkluzivně pro čtenáře prozradila italský recept na Frutti di Bosco.Foto: Deník/ Lenka Klimentová

„Dělám pět šest dortů denně a také poháry,“ usmívá se blondýnka, na které zaujmou hned na první pohled velké modré oči a bílá pleť rukou s perfektní úpravou nehtů, když nás vítá ve svém království. Tereza Rálišová je dvorní cukrářkou v jabloneckém Půlměsíci, její doménou ale nejsou jen italské dezerty. Know how si střeží, ale recept na Frutti di Bosco pro Deník prozradila. Nic není zadarmo. Musela jsem ale přiložit ruku k dílu.

Držím mixér s metlami a vyšlehat osm vajec s cukrem do pěny se mi zdá nekonečných. Biceps mi tuhne, ale ingredience stále tečou. Představa pět krát denně… „Měli by jí koupit robota,“ pomyslím si. „Nic neošidit, pamatujte. To je tajemství vláčného korpusu. Robot brzo bude,“ diktuje, jakoby mi četla myšlenky, Tereza a zatím vmíchává želatinu do svařených višní s cukrem. Právě touto směsí proloží upečený piškot po naplnění šlehačkou s mascarponne.

Domácí pečení je podle Terezy trend. Stále více lidí prý dokáže ocenit kousek dortíku, se kterým se cukrářka „vymazlí“. Mít vlastní dorty patří k dobrému jménu podniku. „Těší mne, když mizí dort z vitríny,“ říká cukrářka. Je to pro ni pochvala, ani lidé nemusejí nic říkat, stačí když vidí, že přišli zase a už vybírají očima.
Na „náš“ ovocný dort už ale čekají zákazníci, kteří přijdou na oběd. Musím uznat, že okapané čerstvé ovoce ve mně evokuje léto, přestože jsou venku hromady sněhu, to je jedna z nesporných výhod současného trhu. A na to sází i v restauraci. Potěšit i oko.

Potáhnout naplněný korpus vrstvou krému a utáhnout do hladka nechávám na cukrářce, i když… nějaká ta nesrovnalost by se asi pod rozloženými plody ztratila. „A nezapomeňte doma na nevlhnoucí cukr, to je ta super tečka,“ radí Tereza.

RECEPT

Korpus průměr 30 cm:
8 vajec
250 g cukru
250 g hladké mouky
špetka prášku
Krém:
800 ml smetany na šleh.
750 g mascarponne
cukr moučka dle chuti
1 vanilkový cukr
Na ozdobu:
400 g jahod
200 g borůvek
100 g malin (ostružin)
Náplň:
Povařené mražené ovoce s cukrem například višně (jsou pikantní), jahody nebo maliny promíchat s želatinou a nechat vychladnout. Lze nahradit také domácí marmeládou s kousky ovoce.
Posyp: nevlhnoucí cukr

Autor: Lenka Klimentová

26.2.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Běžkaři ze SKI Polevsko začali s přípravou tratí. Nedělní brigády se zúčastnilo 15 dobrovolníků.

Běžecké tratě v Lužických horách dostanou přednost

Požár části objektu Šamalovy chaty na Nové louce.
AKTUALIZOVÁNO
19

Plameny vyšlehly na Šámalce. Odnesla to technická část

Jednání o shořelém Kounicově domě pokračují

Česká Lípa – Česká Lípa obdržela realističtější nabídku na odkup vyhořelého Kounicova domu. O záměru má jednat zastupitelstvo.

FOTO, VIDEO: Jsem maloměstský člověk, říká multimilionář Horáček

Ústecký kraj – Podřipskou nemocnici s poliklinikou v Roudnici, Hospic Sv. Štěpána v Litoměřicích nebo Pivovar Monopol v Teplicích. Všechna tato místa navštívil spolu s redaktory Deníku prezidentský kandidát Michal Horáček.

Knižní tipy na víkend

Kniha se hodí jako správný doplněk ke každé příležitosti. Ve spolupráci s Knihkupectvím a atikvariátem Fryč vám přinášíme vybrané knižní tipy. Na své si přijdou příznivci žánru young adult, thrillerů, historických románů a nezapomněli jsme ani na děti.

Podzimním přeborníkem okresu je fotbalová Dubice

Českolipsko – Podzimním mistrem okresního fotbalového přeboru se zaslouženě stal Spartak Dubice. Rozhodlo o tom neúplné závěrečné kolo, v němž Dubičtí porazili domácí Zákupy 3:0.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT