Jen co osm hasičských jednotek včera dohasilo požár lesa v náročném skalnatém terénu v Zátyní u Dubé, ohlásil se další požár. Tentokrát v Heřmanicích v Podještědí, v místní části Kněžice. Hořelo tu tři čtvrtě hektaru mlází. „V mírně svahovitém terénu hořela hrabanka, mlází a malé stromy vysoké do pěti metrů. Na místě bylo sedm jednotek včetně velkoobjemové cisterny z Liberce s nádrží na 9 000 litrů vody," popsala Zdeňka Štrauchová, mluvčí hasičů v Libereckém kraji.

Krátce poté začal hořet travní porost také v Janově u Sloupu v Čechách. Sem se kromě hasičů musela urgentně vydat také posádka záchranné služby z České Lípy včetně doktora. Muž, který se tu zřejmě snažil trávu uhasit, se nadýchal kouře a měl lehké popáleniny na rukou.

Tráva a malý porost včera hořely dokonce i uvnitř velkého města, přímo v České Lípě. Místní dobrovolní hasiči ze Staré Lípy tady museli hasit hořící trávu naproti základní škole Špičák.

Velkou zkouškou byl ale pro hasiče na Českolipsku dvoudenní požár u Zátyní u Dubé, kde hořel les okolo vrcholu Čap v CHKO Kokořínsko. Od osmi hodin ráno tam hasiči včera pokračovali v dohašování požáru, jehož likvidace začala už ve středu odpoledne. „Plamenné hoření bylo zastaveno už ve středu večer, ale bylo třeba dohasit stále doutnající hrabanku. Požár se za noc dál nerozšířil a zůstal v ploše odhadem 50 krát 100 metrů," uvedla Zdeňka Štrauchová.

Po středeční 19. hodině hasiči z bezpečnostních důvodů práce u Čapu přerušili, neboť v noci ve skalním terénu hrozilo jejich zřícení. Po oba dva dny si kvůli dopravě vody zřídili čerpací stanoviště na rybníce v Nedamově. Zajímavostí bylo, že u Dubé nezasahovaly jen hasičské jednotky z Českolipska, ale i ze sousedních krajů, dorazili například dobrovolní hasiči z Úštěka.

K požárům lesů a travních porostů teď vyjíždějí hasiči v Libereckém kraji až pětkrát denně. Důvodem je dlouhé sucho. „Zatímco vloni jsme od začátku března nezaznamenali žádný takový požár, k dnešnímu dni jich je už 35," řekla Štrauchová. I dnes bylo podobných požárů víc. „Odpoledne jsme vyjížděli také k hořící trávě na Semilsku, tento požár byl ale podstatně menší než ten na Českolipsku," dodala.

Požáry přírodních porostů jsou podle Štrauchové pro hasiče komplikované, rychle se šíří na velkých plochách a jejich likvidace je zdlouhavá. Zásah často komplikuje náročný terén a nutnost dopravovat vodu na velké vzdálenosti. Vypalování porostů zákon o požární ochraně zakazuje. „Fyzickým osobám za to hrozí pokuta až 25.000 korun, právnickým půl milionu korun," dodala mluvčí hasičů.

S vysokým počtem požárů se v posledních dnech potýkají hasiči v celé zemi. Ve středu vyjížděli k 357 událostem, z toho 134 bylo požárů. „Počet požárů byl nejvyšší za poslední dny," uvedla dnes mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová. Nejčastější byly podle ní právě požáry lesních porostů a trávy, kterých bylo 85. „Nejvíce požárů likvidovali hasiči v Jihočeském, Středočeském, Jihomoravském a Libereckém kraji," dodala mluvčí.

Lesní požáry na Dubsku Duben až září 1996 - u Obroku a Dubé došlo k 17 vznícením mlaziny, lesní hrabanky a vzrostlých stromů, při nichž vznikla škoda okolo 150 tisíc korun. Policie v září 1996 dopadla 29letého muže, který měl opakované požáry na svědomí. Policistům vypověděl, že pohled na plameny ho uklidňoval při stresových náladách.
Květen 1998 - Popelem lehlo 12 arů terénu na Dubové hoře, vyšetřovatelé objevili na místě šest ohnisek, odpovídajících úmyslnému zapálení
Srpen 2001 - Dobrovolní hasiči z Dubé dostali nové terénní auto, aby se snadno dostali do nepřístupných terénů
Září 2003 - U požáru u Obroku zasahovalo 6 hasičských jednotek, jde už o 4. požár v daném roce na stejném místě
Říjen 2003 - Opět hoří u Obrok, konkrétně na Husí stezce. Nešlo o velký požár. Hoří stromy na území o rozloze třicet krát třicet metrů
Květen 2004 - Šest jednotek likvidovalo dva dny oheň na téměř jednom a čtvrt hektaru lesa u Obroku-Domašic
Červen 2005 - Policie zadržela dva muže podezřelé ze žhářství, žádný z požárů na Dubsku se jim ale nepodařilo prokázat
Červenec 2006 - 1,2 hektaru lesa hořelo na Koňském vrchu u Obroku
Červenec 2007 - Dva hektary borového lesa hořely u Obroku
Červenec 2013 - Hořela lesní hrabanka na 600 m2 u Tuhaně
Březen 2014 - Požár lesa u osady Zátyní u Dubé zasáhl plochu padesát krát sto metrů, hasiče zaměstnal na dva dny