„Jelikož se hasičům nedařilo dopravit do skalnatého, nepřístupného terénu vodu, byl nutný zásah shora. Na místo byl povolán vrtulník s plnícím vakem na vodu. Pomocí bambivaku bylo provedeno několik shozů vody. Hasiči se během večera a noci snažili hasit lopatami a zabránit tak dalšímu šíření požáru,“ upřesnila tisková mluvčí hasičů Pavlína Bílková. 

Na pomoc hasičům vyjelo z Liberce ve středu ráno obojživelné pásové vozidlo haglunds. „V tuto chvíli je důležité dostat k ohni vodu a požár lokalizovat. Plocha zasažená požárem je odhadována na 2 ha,“ doplnila Bílková.

„Očekávám, že budeme na místě zasahovat ještě minimálně dva dny,“ uvedl včera v podvečer velitel českolipských hasičů Ladislav Vakula. Na místo se sjely jednotky z celého kraje, zmíněná helikoptéra přiletěla z Prahy. „Kvůli nadměrnému horku se musí hasiči pravidelně střídat,“ podotkl Vakula.

Nehoda kamionu. Ilustrační foto.
Nehoda u Bezdězu blokuje dopravu. Srážka kamionů se obešla bez zranění

„Hasební látka je na místo požáru dopravována kyvadlově pomocí cisternových automobilových stříkaček, ale vzhledem ke vzdálenosti vodního zdroje a špatně přístupnému terénu použili hasiči také metodu leteckého hašení pomocí vrtulníku se závěsným vakem (bambivakem),“ řekla tisková mluvčí hasičů. 

Požár se v tomto okamžiku nešíří, ale stále nebyl lokalizován. Kvůli terénu se jedná o náročný zásah, který trvá od úterního večera, a jehož následky budou likvidovány až několik dní. 

Ve středu večer hasiči lokalizovali požár. Ten se dál nešíří. „Hlavním úkolem hasičských jednotek pro následujících 12 hodin je postupně prověřit požářiště a pomocí ženijních nástrojů a termokamer odhalit a dohasit možná skrytá ohniska požáru. Jednotky nadále kyvadlově dopravují na místo zásahu vodu,“ dodala k aktuální situaci Bílková.

No Name.
První ročník nového festivalu v České Lípě přivítá No Name či Mirai

Komplikací středečního odpoledne byla nehoda cisternové automobilové stříkačky na jedné ze dvou možných tras, které mohli hasiči pro dopravu vody využít. Pod cisternou plnou vody se utrhl nezpevněný terén a převrátila se na bok. Zcela tak vyřadila z provozu jednu z důležitých přístupových cest. Hasiči ji v podvečer vyprostili pomocí lanového navijáku a důležitou spojnici znovu obnovili.

Příčina vypuknutí požáru se nadále vyšetřuje, zvažuje se i možnost nedbalého jednání při manipulaci s otevřeným ohněm.

Náměstí Míru v Novém Boru.
V Novém Boru reklamují nové akáty na náměstí

V nedostupných terénech okolo Dubé hoří lesy často, kvůli ztíženým podmínkám bývají zdejší zásahy pokaždé velmi komplikované. Aktuálně hořící les patří soukromému majiteli. „Nejedná se o majetek státního podniku Lesy ČR, žádný takový ani není v ohrožení, ale situaci pečlivě monitorujeme,“ uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Aktuální sucho a dlouhodobý nedostatek srážek výrazně zvyšuje riziko požáru. „Varujeme před kouřením v lese i v jeho blízkosti. Problém může způsobit i skleněná lahev, která na slunci zapálí suché větve nebo podrost,“ podotkla mluvčí lesníků.

„Letos zatím k dnešnímu dni evidujeme 44 požárů. Pro porovnání loni hořelo v prvních pěti měsících osmadvacetkrát. Největší letošní požár byl v polovině dubna v Oslavanech na Vysočině. Případ žhářství řeší policie, škoda byla vyčíslena na 413 tisíc korun,“ dodala Eva Jouklová.

Hudba, pohoda i déšť. Sobotní festival Rozmarné léto na pláži Klůček u Máchova jezera nabídl vše, co k takové pravé letní akci patří.
Rozmarné léto se blíží. Bude plné pohody, říká organizátorka Martina Jablanovská