ČHMÚ vydal výstrahu před nebezpečím požárů pro Liberecký kraj včetně Českolipska. „Lesní požáry jsou nejhorší. Poslední případ jsme řešili právě na Českolipsku," upozorňuje Zdeňka Štrauchová, tisková mluvčí krajských hasičů. „Hoří většinou v nedostupném terénu, kam se velmi špatně dostáváme. Právě při nastalém suchu je třeba zdůraznit základní pravidlo, že do lesa nepatří jakýkoliv zdroj otevřeného ohně."

Přestože teploty nepřesahují tropickou třicítku, přetrvávající sucho může vznik požárů zapříčinit. Výstrahu vydali hydrometeorologové celkem pro šest krajů, nejen pro Liberecký. Varování platí od 16. července do odvolání.

Mluvčí hasičů doporučuje, aby lidé byli při rozdělávání ohně velmi obezřetní. „Když už tedy oheň rozděláváme, tak vždy minimálně padesát metrů od hranice lesa, nikdy ne pod větvemi, na pasekách nebo v blízkosti křovin," varuje Zdeňka Štrauchová.

„Důležité je řádně oheň uhasit, protože neshořelé dřevo se může vznítit ještě druhý den. Od ohně by se také lidé neměli nikdy vzdalovat do jeho úplného uhašení. A ohniště je třeba řádně zalít vodou a zasypat zeminou. Teplé a suché počasí vydrží podle předpovědi až do víkendu, kdy by se měly objevit přeháňky. Zatím tedy výstraha platí.

Nikola Bursová