Zda Severochemu někdo úmyslně podpálil, policie netuší, požár však zatím vyšetřuje jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. „Výsledek ale může být úplně odlišný," upozornila Šrýtrová.

VYŠETŘOVATELÉ JSOU NA MÍSTĚ

Tým vyšetřovatelů prohledává spáleniště od včerejšího rána. Podle mluvčí krajských hasičů Zdenky Štrauchové bude vyšetřování vzhledem k rozlehlosti prostoru trvat delší dobu.

Zdroj: Ondřej Kocholatý

Jak vysoko se vyšplhají škody, zatím nezveřejnila ani policie, ani vedení Severochemy. „Probíhá tam vyšetřování, takže nás tam zatím nepustili. Museli jsme zastavit provoz v liberecké části podniku," vysvětlil obchodní ředitel Severochemy Roman Oberer. Ten zároveň pochválil zaměstnance, kteří pomáhali hasit a poté továrnu včas opustili. Nevyloučil, že by si někteří zasloužili odměnu. Jeden ze zaměstnanců, který hasičům pomáhal, dokonce skončil se zraněním v nemocnici. „Utrpěl lehké popáleniny a nadýchal se zplodin," upřesnil Oberer. Požár vypukl v pondělí krátce po poledni. Nad Libercem se zvedl obrovský sloup temného hustého dýmu, který byl vidět až 20 km daleko. „Kolem páté hodiny jsme hasili ještě skrytá ohniska požáru. Končili jsme v osm hodin," upřesnila Štrauchová, podle které ještě prošli spáleniště hasiči s termokamerou.

Před katastrofou zachránil libereckou Severochemu nejen včasný a profesionální zásah hasičů, ale také požární dělicí konstrukce, která šíření ohně zpomalila.

Díky tomu se podařilo hasičům dostat požár pod kontrolu už za dvě hodiny a ne až na druhý den, jako tomu bylo v případě turnovské Agby v prosinci 2015, kde zahynuli dva lidé.

„Agba byla lepená jako hnízdo. Nebyly zde příčky, které by ohni zabránily se šířit," vysvětlila Štrauchová. Do Turnova se tehdy sjelo asi dvě stě hasičů, tedy 46 jednotek. V Liberci stačilo na zlikvidování ohně 26 jednotek. Na místě také bylo přes třicet kusů hasicí techniky.

Požár v areálu liberecké Severochemy.
VIDEO: Černý dým zahalil Liberec. Hořelo v areálu Severochemy na Františkově