Tragicky skončil ve středu nad ránem život postaršího manželského páru v obci Zbyny u Doks. Osmašedesátiletý muž se oběsil v kůlně. Předtím však zřejmě zapálil garáž. Hořela i veranda u opodál stojícího rodinného domu. V něm hasiči našli jeho jednasedmdesá­tiletou manželku, která se nejspíš udusila. Stejně jako jejich pes.

„Příčinu smrti ženy, okolnosti sebevraždy jejího manžela i příčinu vzniklého požáru šetří českolipští kriminalisté,“ informovala policejní mluvčí Ivana Baláková.

Noční události zaskočily místní obyvatele. Všichni se shodují v tom, že problémy mezi sebou manželský pár neměl. Z jejich vyprávění se dá rozplést smutný příběh, na jehož začátku byly dluhy.

Před lety začal syn s podnikáním a dostal se do velkých finančních problémů. A rodiče s ním, protože za jeho půjčky ručili domem. Oba byli v důchodu, peněz měli málo a ty nestačily na pokrytí pohledávek. Před časem tak přišli o dům, banka ho dala do dražby.

„Proslýchalo se, že jim snad hrozilo vystěhování, protože měli dluhy,“ řekla mladá žena bydlící poblíž. Ta ani nevěděla, co se v noci odehrálo. Brzy ráno jí vzbudily děti s tím, že mají na zahradě hasiče.

Nový majitel domu s manželským párem sepsal nájemní smlouvu, kterou však před několika týdny vypověděl. „Podle jeho vyjádření se dohodli na tom, že se v pátek 20. dubna vystěhují,“ doplnila mluvčí českolipské policie Baláková.

Dva lidé v noci na středu zahynuli při požáru rekreační chalupy ve Zbynech. Nikdo netušil, k čemu se schyluje. „Potkali jsme se před pár dny, byli v pohodě, jak ve své situaci jen mohli být,“ říká postarší žena.

Ve středu krátce před půl třetí ráno přijali hasiči oznámení o rozsáhlém požáru. Do Zbyn se sjelo osm jednotek. „V době našeho příjezdu hořela i veranda rekreační chalupy, která byla od garáže vzdálená asi třicet metrů. Objekt byl hodně zakouřený. Hasiči dům prozkoumali a našli v něm starší ženu, kterou vynesli ven. Objevili také mrtvého psa a tři kanystry s benzinem,“ uvedl podrobnosti velitel čety českolipských hasičů František Luňák.

Muže našli oběšeného v jedné z kůlen. Byl zamknutý zevnitř.

Manželům už přivolaní záchranáři nemohli pomoci. „Lékař v obou případech jen konstatoval smrt. Žena se zřejmě udusila kouřem," řekla mluvčí krajských záchranářů.

„Kam by šli, jen spláceli dluhy, na nové bydlení neměli. Syna patnáct let neviděli. Taky byli starší, měli zdravotní problémy,“ rozhořčeně kroutí hlavou jeden ze sousedů.

„Znal jsem je odmala, byli skoro jako moji příbuzní. Snažil jsem se jim pomáhat. Bylo toho na ně moc,“ prozrazuje jiný a bojuje se slzami v očích. „Ani jsem nevěděl, co se v noci stalo. Je mi z toho smutno.“

Dva lidé v noci na středu zahynuli při požáru rekreační chalupy ve Zbynech.