„Požár zachvátil sklepní prostor, místnost o rozměrech čtyř krát čtyři metry," popsala Iva Dymokurská, operační důstojnice českolipských hasičů. „Na místě zasahovalo celkem šest jednotek. Jedna profesionální, jednotka Správy železniční dopravní cesty a čtyři jednotky dobrovolných hasičů."

Na místě hořel směsný odpad z hadrů, dřevěných bedýnek, ale třeba také pneumatik. Zakouřeny byly i další místnosti,  hasiči zasahovali v dýchací technice. Podle Ivy Dymokurské byla předběžně příčina požáru označena jako „otevřený oheň". Zda tedy hořelo proto, že s ohněm někdo manipuloval, už hasiči nechtěli spekulovat. Bývalé městské nádraží je opuštěné, je možné, že tu přespávají bezdomovci.

Oznámení o požáru hasiči přijali přes tísňovou linku 112 ve 14:49 hodin. Na místo se sjeli hasiči se sedmi cisternovými automobilovými stříkačkami a plameny likvidovali jak z vnitřku budovy, tak z venku přes okno. Zakouřené prostory odvětrali pomocí přetlakové ventilace. Během průzkumu ve sklepních prostorách hasiči nikoho nenašli, nikdo nebyl zraněn. Po půl páté se začaly jednotky vracet zpět na základny.