Plameny šlehající ze střechy. Kouř vysoký desítky metrů a viditelný až z Mimoně. Houkající sirény rozčísly odpolední klid v Jablonném v Podještědí. Krátce před půl pátou ve středu na náměstí začal hořet památkově chráněný dům, v němž je vyhlášený penzion U Salvatora.

Devíti jednotkám trvalo téměř dvě hodiny, než dostaly požár pod kontrolu. Musely použít i vodní děla. Ke zranění naštěstí nedošlo, hosté byli na výletě. Škoda půjde zřejmě do milionů.

Velký žár

Velký žár uvnitř objektu znemožňoval hasičům po dlouhé desítky minut, aby likvidovali oheň  zevnitř. Současně s tím ochlazovali přiléhající nemovitosti, aby plameny nepřeskočily i na ně. „Přijela automobilová plošina, s jejíž pomocí hasili z vrchu," řekla mluvčí krajských hasičů Zdeňka Štrauchová.

Hořet začalo v podkroví, příčiny požáru ani škody zatím nejsou známy. „Vyšetřovatel podkroví prohlédne, teprve až místo vychladne," doplnila Zdeňka Štrauchová.

V době, kdy požár vypukl, nebyl nikdo z hostů v hotelu. Po návratu je čekal šok. „Na pokoji zůstala naše fenka. Lekla se a naštěstí utekla, ale ztratila se a my ji teď nemůžeme najít," strachovala se klientka penzionu o svého psa. Ta doufala, že jejich pokoj unikl plamenům a byl „jen" promáčený od vody.

„Nechali jsme na pokoji všechny doklady a mobily. O ostatních věcech ani nemluvím," doplnila žena s tím, že takového konce dovolené by se nenadála.

Přišli o živnost

Těžko je majitelům penzionu. Oheň jim spolykal živnost, kterou před zhruba deseti lety vykřesali z původní ruiny. „Zachovali jsme původní podlahy, dveře, architektonické prvky, okna. Před časem jsme dokončili renovaci pokojů v podkroví. Všechno tam bylo nové. Teď jen koukáme, jak to všechno mizí před očima," povzdechla si Irena Hanusová.

Penzion U Salvatora byl podle památkářů postaven zřejmě kolem roku 1788, kdy se po velkém požáru obnovovalo náměstí. Patrový zděný dům má mansardovou střechu a celou řadu původních prvků. Co se po požáru podaří zachránit, zatím není jasné.

Irena Hanusová se ale zároveň zlobí, protože ani jeden z hydrantů na náměstí nebyl funkční. „Hasiči nakonec museli brát vodu z fontány. Přitom je to skoro rok, co tady na náměstí hořel dům. Už tehdy s tím byl problém, ale nikdo se nenamáhal hydranty opravit," doplnil druhý z majitelů Jan Hemmer.

Ani jeden z nich si netroufal odhadnout škodu. Ta určitě půjde do statisíců, možná do milionů. „Lidi nás uklidňují, že jsme pojištění, ale přišli jsme teď před sezonou o živnost, která živí celou naši rodinu," dodala Irena Hanusová.