Při jejich užívání se nevyhneme manipulaci s otevřeným ohněm a hasiči každoročně upozorňují na rizika spojená s jeho používáním. "Řada lidí je neopatrná, někdy zapomenou svíčku sfouknout, jindy ji postaví příliš blízko hořlavých materiálů," říká krajský mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Abychom si mohli předvánoční atmosféru skutečně užít, pojďme si zopakovat jednoduchá pravidla:

- Svíčky sfoukněte vždy, když opouštíte vaše obydlí i předtím, než jdete spát.
- Zkontrolujte, jaký adventní věnec doma máte. Neměl by být vyroben z vysoce hořlavého materiálu jako třeba piliny nebo hobliny.
- Pozornost věnujte i svíčkám na věnci, ideální je použít svíčky, které neodkapávají a jsou ošetřené speciální voskovou vrstvou.
- Podívejte se, zda jsou pod svíčkami ochranné podložky. Pokud ne, takový věnec slouží pouze jako dekorace a v žádném případě bychom ho neměli zapalovat.
- Překontrolujte, kam jste věnec umístili, dobré je ho ponechávat na nehořlavé a stabilní podložce (talíř, keramická dlažba, skleněná tabulka).
- Dbejte i na dostatečnou vzdálenost svíčky nebo věnce od hořlavých materiálů v místnosti, rozhodně je nedávejte k oknům blízko záclon a jiných textilií.
- Dále pozor na děti a jejich vynalézavost v kombinaci s adventním věncem, nejen, že je baví plamínek sfoukávat a znovu zapalovat, ale mohou zkoušet přenášet plamen i dál nebo v nevědomosti při dětské hře mohou svíčku převrhnout.
- Také s použitými zápalkami manipulujte opatrně, nikdy je nedávejte zpět do krabičky a horké neházejte do odpadkového koše.