Největším překvapením říjnových voleb byla účast. Politologové předpovídali, že kvůli obavám z covidu-19 bude nižší až o deset procent, ale o pět určitě. Nestalo se. Ve dnech 2. a 3. října hlasovalo 38 procent oprávněných voličů, což bylo nejvíc od roku 2008. Svoji roli zřejmě sehrálo přání vyjádřit se k aktuální politické situaci. Klání se uskutečnilo v době, kdy prudce stoupal počet nakažených, hospitalizovaných i zemřelých. Média dnes a denně rozebírala srpnové selhání vlády v přijímání protiepidemických opatření. A rýsovala se zajímavá spojenectví, tedy blok ODS, KDU-ČSL a TOP 09 na jedné straně a Pirátů se STAN na straně druhé, přičemž jejich svorníkem je odpor proti Andreji Babišovi.

Policie zatkla místopředu FAČR Romana Berbra.
Nejdůležitější krátké zprávy z října

Výsledky odpovídaly očekáváním. Hnutí ANO zvítězilo v deseti krajích, ale zdaleka nijak oslnivě. Výjimkou byl Moravskoslezský kraj. Bývalý rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava a poslanec ANO Ivo Vondrák suverénně svůj post obhájil a byl záhy zvolen šéfem kraje. S odřenýma ušima pak ANO ještě dosáhlo na hejtmana ve Zlínském kraji, kde díky protičunkovské koalici povýšil z pozice starosty Rožnova pod Radhoštěm do hejtmanského křesla Radim Holiš. V ožehavém Ústeckém regionu si hejtmanský řetěz navlékl poslanec ANO Jan Schiller. Tím zisky vládního hnutí končí. Všude jinde se úspěšné strany a uskupení spojily proti němu, takže po čtyřech hejtmanech má ODS a STAN (Olomoucký kraj společně s Piráty), jedno lidovci a jedno ČSSD (v koalice 3PK).

Debakl levice

Debakl utrpěla levice. Zcela propadli komunisté, kteří z původních 86 zastupitelských křesel obhájili jen třináct. Vládní sociální demokracie potvrdila ústup ze slávy. Přišla o plzeňský a královéhradecký regiony i Vysočinu. Spojenectví s Babišovým ANO ani jedné z těchto stran evidentně u voličů nesvědčí.

Naopak Piráti jako opoziční středolevá liberální strana si výrazně polepšila, když zasedla v osmi krajských radách ze třinácti (v Praze má primátora, ale do zdejšího zastupitelstva se letos nevolilo).

EXPO se má konat v Dubaji
Velkolepé EXPO v poušti musí počkat

Na výsluní se vrátila ODS a posílilo hnutí STAN. To si také v osobě libereckého Martina Půty připsalo nejvyšší procentní zisk. Individuální úspěch kromě již zmíněného Vondráka zaznamenal jihočeský Martin Kuba, bývalý ministr průmyslu a obchodu za ODS, lidovecký Jan Grolich v Jihomoravském kraji a Petra Pecková za STAN ve Středočeském kraji, kde zcela vybouchla dosavadní hejtmanka a místopředsedkyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová. Také v Senátu bodovaly STAN (jedenáct mandátů) a ODS (deset mandátů), přičemž ČSSD neobhájila ani jedno křeslo a přišla o senátní klub. Předsedou horní komory zůstal Miloš Vystrčil z ODS.

Předehra před sněmovnou

Krajské volby jsou někdy zásadní (jako při oranžovém tsunami v roce 2008) a jindy dost fádní (například ty předešlé v roce 2016). Letos ale byly mimořádné kvůli pandemii koronaviru a také výsledkům. Naznačily totiž, že obdobně by mohly vypadat i ty sněmovní v příštím roce. Může je opět vyhrát Andrej Babiš, ale kvůli poztráceným koaličním partnerům z ČSSD a KSČM se ocitnout v roli pověstného kůlu v plotě.

V říjnu z deseti výher proměnil jen tři hejtmanská křesla. Pokud nezačne hledat spojence už nyní, nemusí je za rok najít vůbec. Senát se stal čistě opozičním tělesem, ANO a ČSSD má nyní z 81 pouhých osm senátorů spojených v klubu ProRegion. Babišem vysmívaná horní komora se v prosince též jeho vinou ocitla v roli zachránce vlády. Na postupu senátorů závisel osud zpackaného daňového balíčku.