Předchozí
1 z 7
Další

Olomoucké tvarůžky

Pravé olomoucké tvarůžky vyráběné v LošticíchPravé olomoucké tvarůžky vyráběné v LošticíchZdroj: DENÍK/Vít Šimánek

Jsou moravským zrajícím sýrem. Výroba se již od 15. století soustředila do regionu Haná. Označení olomoucké vzniklo díky trhům v Olomouci, kde se tvarůžky prodávaly. Většina tvarůžků se však vyráběla v okolních vesnicích. Surovinou pro jejich výrobu je tvaroh. Dnes je s výrobou olomouckých tvarůžků spojeno zejména město Loštice, kde tvarůžky vyrábí od roku 1876 firma A. W, pojmenovaná po zakladateli Aloisovi Wesselsovi. V současnosti má kolem 130 zaměstnanců.

Hranický cement

Areál cementárny v Hranicích.Areál cementárny v Hranicích.Zdroj: Cement Hranice

Závod na výrobu cementu mokrým způsobem byl uveden do provozu v roce 1954. Od konce 80. do začátku 90. let byl závod modernizován, čímž se zařadil mezi ejmodernější cementářské technologie v Evropě. V roce 1991 byl závod zprivatizován. Od roku 2004 je firma Cement Hranice součástí skupiny Buzzi Unicem. V současnosti je denní kapacita produkce slínku třitisíce tun. Z něho jsou v závodu namílány portlandské cementy, portlandské cementy s vápencem, vysokopecní cementy a škála maltovinových pojiv.

Palírna U Zeleného stromu

Nejstarší evropská palírna U Zeleného stromu slavila 502 let od založení.Nejstarší evropská palírna U Zeleného stromu v ProstějověZdroj: Deník / Zdeněk Vysloužil

Historie výroby lihovin, na kterou činnost společnosti navazuje, sahá až do 16. století. Roku 1518 udělil pán Vilém z Pernštejna právo vyrábět slad a pálit kořalku domu U Zeleného stromu ve středu města. Roku 1948 byl přejmenován na závod Starorežná Prostějov. Následně koncem 50. let se celá výroba přestěhovala do bývalého pivovaru Binko, kde se dosud nachází. V roce 1992 byl provoz privatizován. V roce 2011 se firma spojila s firmou Granette & Starorežná Distilleries a.s. a vznikl tak největší ryze český výrobce lihovin. V roce 2017 se firma vrátila k původnímu názvu Palírna U Zeleného stromu a.s.. Nabízí mnoho oblíbených značek jako je Stará myslivecká, Starorežná, Hanácká vodka či Klášterní tajemství.

Nástroje ze slinutých karbidů

Výrobky šumperské firmy Dormer PrametVýrobky šumperské firmy Dormer PrametZdroj: Dormer Pramet

Historie výroby nástrojů ze slinutých karbidů v Šumperku sahá do roku 1951. Dnes je firma Dormer Pramet největším českým výrobcem řezných nástrojů ze slinutého karbidu. Patří k největším zaměstnavatelům v Šumperku. Od roku 2003 firma v šumperském závodě investovala přes dvě miliardy korun, z toho 95 procent do strojového vybavení. V roce 2017 otevřela nové výzkumné, vývojové a školicí centrum a v příštích třech letech bude investovat do závodu v Šumperku další jednu miliardu. V Šumperku vyroste mimo jiné nová vysoce robotizovaná a automatizovaná hala, která nabídne pracovní příležitosti pro až 70 lidí.

Baťa 

Prodejna firmy Baťa. Ilustrační fotoProdejna firmy Baťa. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Jiří Louda

Kdo by neznal příběh obuvníka ze Zlína. Známou firmu založili sourozenci Anna, Antonín a Tomáš Baťovi v září 1894. Původně malý rodinný podnik však postupně přerostl do celosvětově uznávané značky. Guinnessova kniha rekordů ji v roce 2004 dokonce označila za největšího prodejce a výrobce bot všech dob, protože podle nich za svou existenci prodala firma už přes 14 miliard párů bot.

TON 

Závod na ohýbaný nábytek TON v Bystřici pod HostýnemZávod na ohýbaný nábytek TON v Bystřici pod HostýnemZdroj: Deník/Jakub Omelka

Celým názvem Továrna na ohýbaný nábytek je česká nábytkářská firma sídlící v Bystřici pod Hostýnem. Při výrobě pracuje s technologií ručního ohýbání dřeva, kterou tam používá od roku 1861, kdy byla továrna založena. Tehdy byla druhým ze sedmi závodů německého podnikatele Michaela Thoneta. Dnes už většina z továren nefunguje, a proto je závod v Bystřici pod Hostýnem nejstarším provozem svého druhu na světě.

Barum

Továrna Barum v OtrokovicíchTovárna Barum v OtrokovicíchZdroj: Deník/Jana Vozárová

Příběh Barumu se začal psát v roce 1948 a to díky fúzi tří výrobců pneumatik: Baťa, Rubena a Mitas. Tito tři podnikatelé tehdy společně založili továrnu na pneumatiky ve Zlíně. V roce 1966 vznikl závod v Otrokovicích a o dalších pět let později také stejnojmenný závod – Barum Czech Rally ve Zlíně. Dnes Barum patří společnosti Continental AG a vyrábí přes 21 milionů pneumatik ročně.