Průběh trasy: Dalovice – Karlovy Vary - Tašovice – Svatošské skály - Loket. Celkem: 20 kilometrů. Doba trvání: 1,5 – 2 hodiny. Obtížnost: lehká cyklotrasa

Z Dalovic pojedeme po cyklostezce číslo 6 přes Karlovy Vary ne příliš atraktivní lokalitou, která vede kolem městské průtah a řeky Ohře a pokračujeme do chatařské oblasti Tašovice s kapličkou na návsi (50.2144878N, 12.8174803E).

Mikulov, centrum Chráněné krajinné oblasti Pálava
Výlet na kole z Valtic do Mikulova: Tři sta druhů bylin

Odtamtud se vydáme stále po cyklostezce číslo 6 do Svatošských skal 50.1933575N, 12.8144078E, žulového skalního města vytvořeného řekou Ohří, která v oblasti mezi Loktem a Doubím prorvala karlovarský žulový masív hlubokým kaňonem. Je to tradiční výletní místo, ke kterému se váže legenda, že skály jsou vlastně zkamenělým svatebním průvodem. V době romantismu inspiroval přírodní výtvor opředený pověstmi například Johanna Wolfganga Goetha, Theodora Körnera či Sigmunda a pověst se objevila i v knize pohádek bratří Grimmů.

Trasa výletuTrasa výletuZdroj: Deník/Google mapsV roce 1933 bylo skalní město pro svou jedinečnost vyhlášeno chráněným přírodním výtvorem a roku 2007 se Svatošské skály staly Národní přírodní památkou Jan Svatoš. Naproti skalám stojí hostinec, ve kterém si lze dát vydatnou polévku a množství jiných dobrot. Nedaleko je možné se ubytovat v chatkách i stanech. Na své si přijdou hlavně děti – je tam velká nafukovací trampolína, lezecké centrum i koutek s hospodářskými zvířaty.

Až se nabažíme romantických scenérií, vyrazíme po cyklostezce směrem do Lokte, který se nachází už na Sokolovsku. Leží na úpatí Slavkovského lesa v meandru řeky Ohře a býval důležitým královským městem. Jeho dominantou je gotický hrad Loket 50.1871039N, 12.7542847E, v němž je mimo jiné vystaven pozůstatek největšího známého meteoritu, který dopadl na území nynější České republiky a který dostal jméno Zakletý purkrabí.

Zámek Hribý Rohozec
Přes zříceninu až na nejvyšší horu Českého ráje

Měl dopadnout na nádvoří hradu v srpnu roku 1422 a od své původní podoby se už značně zmenšil. Údajně vážil kolem 107 kilogramů a byl velký jako koňská hlava. V roce 1812 byl rozřezán, největší kus, který váží zhruba 80 kilogramů, je uložen v Přírodovědném muzeu ve Vídni.

Po 21 kilometrech jízdy, která se dá ujet za hodinu a půl, lehce unavený cyklista určitě přivítá množství různých restaurací a kaváren se širokou nabídkou jídla a pití.

Více o cyklistice najdete na Deník.cz. Staňte se dnes digitálním předplatitelem a získáte zdarma e-knihu plnou cyklotras po celém Česku. Více na: predplatne.denik.cz/cyklodenik