Ať už k nám byli pozváni, nebo přijeli na vlastní pěst, odjížděli nadšení. Česká republika má zkrátka své kouzlo a nejde zdaleka jenom o památky. Místní lidé, příroda nebo i sportovní atmosféra nadchli nejednoho člena královské rodiny.

Chtěla vidět Brno

Přesně před šestadvaceti lety, koncem března roku 1996, navštívila jako první britský panující monarcha Česko královna Alžběta II. s manželem princem Filipem. Ten rok měla pouze dvě zahraniční návštěvy, přičemž jednu si vybrala právě do České republiky. Královský pár navštívil třeba Karlův most, Rudolfinum… ale vznesl i jeden netradiční požadavek.

Královská rodina zažívá opět náročné období.
Britská královská rodina pod tlakem. Nová kniha odhaluje opravdové pikantnosti

Tehdejší šéf hradního protokolu Miroslav Sklenář prozradil, že nabízel ke zhlédnutí i další místa jako Český Krumlov nebo Kutnou Horu, ale královna si vybrala moravskou metropoli. V Brně na ni na náměstí čekaly davy lidí, a když pak o dva roky později Sklenář s prezidentem Václavem Havlem navštívili Velkou Británii, královna prý při obědě vzpomínala právě na přijetí v Brně.

Zájem o památky

Jen o rok později měl Prahu navštívit princ Charles, kvůli tragické smrti Diany ale přijel až v roce 2000 a zajímal ho především osud pražských památek. V roce 1992 totiž spoluzaložil s Václavem Havlem nadaci Pražský památkový fond. Prohlédl si například Malostranské zahrady, kostel sv. Anny na Anenském náměstí a zajel i do Vojenské akademie ve Vyškově.

Česko navštívil už před tím a ani tentokrát neskrýval nadšení z památek a místní atmosféry. Osobně například přispěl částkou 80 tisíc liber na opravu Ledeburské a Pálffyho zahrady Pražského hradu. V roce 2010 pak přicestoval i s vévodkyní z Cornwallu Camillou a jako vášnivý zahrádkář a ochránce životního prostředí zavítal mimo jiné do unikátní ekologické vesnice Hostětín v Bílých Karpatech.

Citoval Seiferta

Ještě jako následník trůnu navštívil v roce 2001 Prahu, Český Krumlov i Šumavu španělský král Filip VI. a na slavnostní večeři recitoval verše Jaroslava Seiferta. V roce 2005 pak s chotí Letizií také zahájil v Praze působení pobočky Cervantesova institutu.

Oblečení, které má na sobě královna Alžběta II., má vždy jasný význam. Výrazné barvy jsou voleny záměrně, aby byla královna vždy středem pozornosti. Královna má pak na sobě téměř vždy brož, která je volena symbolicky vzhledem k dané akci.
Tajná řeč královské rodiny: Alžběta komunikuje kabelkou, Trumpa „sundala“ broží

Hurá na stadion

Podobně jako princ Charles i monacký kníže Albert II. si Česko velmi oblíbil. V roce 1996 byl soukromě v Brně, o sedm let později se zúčastnil pražského zasedání Mezinárodního olympijského výboru, v roce 2004 přijel na pozvání modelky Terezy Maxové, aby podpořil její akci na pomoc dětem a v listopadu 2005 už jako monacký kníže doprovázel výpravu fotbalového klubu AC Monako do Prahy. Společně si v Poháru UEFA odvezli vítězství nad Slavií. Oficiálně navštívil ČR pak v roce 2015. Prezident Miloš Zeman mu tehdy na Hradě prozradil, že v mládí platonicky miloval jeho matku Grace Kelly.

Vědecké účely

Ve skrytu vědecké delegace přijel do České republiky v roce 2012 také švédský král Karel XVI. Gustav. Zdržel se celkem čtyři dny.