Finalistky mají za sebou soustředění v Dubaji a v Ras Al Khaimah. Změnila jste během té doby na některou svůj názor?
Na startu byly mnohé z nich začátečnice. V rámci soustředění absolvovaly hodně lekcí catwalku, make-up, a především focení. Učily se společenskou etiketu, dresscody i mnoho dalšího, a každá to vstřebávala jinak. Všechny jsou krásné, ale každá má své kvality a přesahy v něčem jiném. Opět nebude jednoduché vybrat ty, které pojedou na světové soutěže, ale přiznávám, že už se mi to v hlavě začíná trochu rýsovat. Vím, že minimálně se třemi dívkami chci pracovat dál.

Které finalistce Miss Czech Republic to v plavkách sluší nejvíce? Hlasujte v ANKETĚ pod článkem

Musela jste někdy nějakou dívku diskvalifikovat?
Stalo se mi to, tuším, v roce 2018. Jedna z dívek mi tehdy přinesla papír od psychologa, že to nezvládá psychicky a musí soustředění ukončit. Bohužel se záhy zjistilo, že příčinou byla reportáž, ve které reportérka řekla, že některá děvčata přibrala a do toho byl prostřih na tuto dívku. Ta si vše vzala osobně, i když v tom nic osobního nebylo.

Finalistky Miss Czech Republic 2023Finalistky Miss Czech Republic 2023Zdroj: se svolením Petra Husera

Váha je v soutěži asi velké téma, že?
Vždy se snažím s dívkami mluvit otevřeně, a pokud by byl u některé problém s váhou, řešily bychom ho, ale zatím k tomu nedošlo. Nikdy na holky netlačím, aby zhubly, protože to není zdravé a přijde mi to jako psychické týrání. Dívky ale samozřejmě musejí chápat, že pokud chtějí vydělávat peníze modelingem, musejí být zpevněné a mít vyrýsované některé části těla. Cílem ale není, aby vypadaly stejně. Naopak. Každá postava najde uplatnění v jiném odvětví modelingu.

Jak jste to s tou zmíněnou dívkou vyřešila?
Přijala jsem její rozhodnutí, ale byla jsem z toho čtrnáct dní dost špatná. Nedokázala jsem pochopit, proč se to stalo. O holky se maximálně starám, beru je jako mladší sestry, snažím se jim být mentorkou, poslouchám jejich názory, problémy s partnery…, tudíž pro mě bylo nepochopitelné, že chce některá odejít. Teď už vím, že ne všechny ženy jsou odolné tak, aby ustály mediální tlak, každá to zvládá jinak.

Taťána Makarenko a finalistky Miss Czech Republic.
Finalistky Miss oblékly plavky. Najde se nová Kuchařová? Doufám, říká ředitelka

Je něco, přes co u vás takzvaně „nejede vlak“?
Ve smlouvě máme, že dívky nesmějí mít jakýkoli kontakt, a tím myslím i chození na kávu a podobně, s partnery Miss Czech Republic. Pokud by se tak stalo, vadilo by mi to a uvažovala bych o diskvalifikaci. Kdyby k tomu totiž za mými zády došlo a někdo se o tom dozvěděl, dost by to soutěž poškodilo a to nechci. Už se mi to jednou ze strany sponzora soutěže stalo, ale zjistila jsem to včas a s klientem jsme se jako soutěž rozloučili. Se slečnou jsem si promluvila, a nakonec v soutěži zůstala. Nicméně jsem to nechala zanést do smlouvy, že je to hrubé porušení pravidel soutěže. Tohle netoleruju.

Co alkohol a drogy?
Tohle můžu ovlivnit maximálně na soustředění, mimo něj nad holkami nemám kontrolu. Úředně jsme, dalo by se říct, zájmový kroužek. (smích) Ale i tak je těžké na něco takového přijít. To nezjistíte hned. V rámci soustředění nikdy netoleruji bujaré večírky a opíjení, ale to dívky dopředu vědí.

Kladou se i v zahraničních soutěžích podmínky?
Ano, dívky například nesmějí mít rozsáhlá tetování. Ale minulý rok jsem si všimla, že tam byla jedna taková soutěžící z Ukrajiny, měla vytetovaný celý rukáv.