Modlivý důl u Svojkova 
KDY: kdykoli
KDE: ze Svojkova po zelené
ZA KOLIK: zdarma

Modlivý důl je poutní místo se skalní kaplí u obce Svojkov na Českolipsku. Skalní kaple je chráněna jako kulturní památka České republiky. Dříve se údolí jmenovalo Smolný důl, protože zde uhlíři měli své milíře a smolné pece, v nichž vařili kolomaz. Protože se o dole tradovalo několik pochmurných pověstí (motivem byla láska a smrt), čeledín ze statku v roce 1704 pověsil v údolí obrázek Panny Marie a Ježíše. V roce 1760 pomocník sládka ze svojkovského pivovaru Metzer zde pověsil obrázek nový, vysvěcený. Místo začali navštěvovat pocestní a začali šířit pověsti o zázracích. Roku 1772 zbožná hraběnka Cervelliová (paní Czerwelli ze Svojkova) nechala postavit dřevěnou kapličku a do ní pověsit proslulý obrázek. Už téhož roku sem bylo vypraveno z České Lípy první procesí. Koncem 18. století tuto původní kapličku nechala hraběnka Alžběta Kinská nahradit kapličkou vytesanou ve skále. Práci provedli zedník Josef Sacher ze Svojkova. Ke kapli vede ze Svojkova, kde je i parkoviště, zelená turistická značka.

On-line videa Divadla F. X. Šaldy 
KDY: kdykoli
KDE: www.saldovo-divadlo.cz
ZA KOLIK: zdarma

Šest videí, která vznikla během první vlny epidemie koronaviru mohou zpříjemnit i tu druhou. Herci kraji ze svých obýváků, operní pěvci z nich zpívaji. Oblíbené bylo také Čtení na dobrou noc, něco na způsob večerníčku pro dospělé.

Stezka Hastrmanů v Brništi
KDY: kdykoli
KDE: start v Brništi
ZA KOLIK: zdarma

Stezka hastrmanů v Brništi je 6 km dlouhá tematická poznávací trasa v blízkosti Panenského potoka pro pěší a cyklisty s vůní vody, mokřadů, mlýnů, hastrmanů a víl. Stezka hastrmanů vede obcí Brniště s vlastní navigací, turistickým značením a 11 tématickými zastaveními. Dětem budou sloužit dětská minihřiště a hrací prvky na většině zastavení. Tam také na děti čekají naučné kvízové otázky rozdělené pro menší a větší děti. Na Stezce hastrmanů se protínají dvě cyklostezky, č.3007 a č.3045. Zaparkovat vůz a vydat se na cestu je možné přímo v Brništi nedaleko Infocentra.

Michaela Klevisová: Drak spí 
KDY: kdykoli
KDE: např. na knihy.heureka.cz
ZA KOLIK: od 299 Kč

Některá tajemství je lepší zapomenout. V zapadlé jihočeské vesničce se před čtrnácti lety odehrálo něco, o čem Eliščina matka už nikdy nechtěla mluvit. Dospělá Eliška se teď vrací, aby dávné události pochopila. Po jejím příjezdu však zmizí mladá žena a další je zavražděna. Spojitost zločinu se starým nevyřešeným případem nakonec přivede na scénu Josefa Bergmana. A kriminalista během pátrání po vrahovi zjišťuje, že místní před ním tají temnou minulost i vlastní skříně plné kostlivců.

Zahrajte si Krycí jména 
KDY: kdykoli
KDE: např. alza.cz
ZA KOLIK: od 345 Kč

Česká deskovka Krycí jména je nenáročná strategie pro všechny, kteří mají rádi zábavu se slovy. Cílem hráčů je uhádnout přesné pozice svých agentů, kteří jsou na hracím plánku rozmístěni pod svými neutrálními krycími jmény. Ty jsou viditelné všem, ovšem místa, kde se nachází, znají pouze dva hlavní špioni (z každého týmu jeden). Vyřčená krycí jména slouží právě pro nápovědy ostatním hráčům. Pod jedním krycím jménem se mohou kromě agentů skrývat náhodní kolemjdoucí, ale i nájemný vrah, na kterého nesmíte narazit! 

Videoprohlídky památek 
KDY: kdykoli
KDE: youtobe kanál ÚPS na Sychrově
ZA KOLIK: zdarma

Navštivit hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu můžete alespoň prostřednictvím videoprohlídek, které kasteláni natočili už během jara. Na youtube kanálu ÚPS na Sychrově najdete videa za Zákup, Grabštejna, Slatinan, Sychrova nebo Hrubého Rohozce.