Zpřístupnění středověké věže
KDY: Sobota 7. a neděle 8. května od 9 hodin
KDE: zámek Lemberk

Zpřístupnění středověké věže s vyhlídkou po okolí zámku Lemberk. Věž bude otevřena po celý den až do 16.00 hodin.

5. setkání historických a retro kočárků
KDY: Sobota 7. dubna ve 12 hodin
KDE: Retro muzeum Mimoň

Již tradiční setkání, tentokrát na novém místě. Čeká vás prohlídka Retro muzea a jeho exponátů a spanilá jízda na Zámeckou slavnost. Historické kostýmy a klobouky jsou vítány.

Cvikovské hřmění
KDY: Sobota 7. května od 13 hodin
KDE: Kynologický areál Cvikov

Skupina historického šermu Garde pořádá gotickou bitvu. Ta vypukne v 15 hodin. Chybět nebude občerstvení, hudba v podání skupiny Trifikus, flašinetář nebo dětský koutek.

Českolipský Majáles 2022
KDY: Sobota 7. května od 14 hodin
KDE: zahrada Vlastivědného muzea a galerie Česká Lípa
ZA KOLIK: 100 Kč

Oslavte společně s námi příchod jara. Českolipský Majáles 2022 je po dlouhé odmlce zpět. Těšit se můžete na pestrý program plný hudby a zábavy. Vystoupí mladí umělci, dětská kapela Pískomil se vrací. Nebude chybět divadlo pro děti i dospělé. Máme přichystaný animační program, zastaví se skupina Tcheichan, Optimik. Na své si příjdou i milovníci divadla. Představení si připravil dramatický kroužek DDM Libertin a Divadelní Klub Mladých. Kulturní program má nachystaný i Základní umělecká škola nebo Škola Rocku. Aktivní jedinci se mohou zapojit do workshopu Poledance a nebude chybět ani dětský koutek.

Dernisáž výstavy Čtyřlístek a jeho přátelé
KDY: Sobota 7. května ve 14 hodin
KDE: Muzeum Čtyřlístku Doksy

Dernisáž unikátní výstavy poštovních známek za přítomnosti autorů komiksu Čtyřlístek - manželů Němečkových. Proběhne autogramiáda Jaroslava Němečka, ukázka jeho tvorby a setkáte se i s živými postavičkami Čtyřlístku.

Hospodský kvíz v českolipské Bohemce.
Středy patří Bohemce: Oblíbený českolipský bar baví hosty hospodským kvízem

Zámecká slavnost
KDY: Sobota 7. května v 15 hodin
KDE: Zámecký park Mimoň

Již 4. ročník slavností odstartuje dokské kapela MalemIrish s vlastním pojetím irské hudby. V 16:15 vystoupí folková kapela Devítka v čele s Honzou Brožem, který spolu s Jindřiškou Brožovou vystupoval i s kapelou Žalman. V 18:30 zahraje OffBeat orchestra, big band inspirovaný všemi žánry, především funky a taneční hudbou s přesahem do swingu a jazzu. Ve 20 hodin vás čeká Vojtaano, známý jako komik ze stand-up pořadu Na stojáka, hrál rovněž v seriálu Vinaři 2 a je autorem titulní písně k seriálu Vyšehrad.

Kafe u Osmanyho
KDY: Sobota 7. května v 19 hodin
KDE: základní škola Kravaře

Setkání s módním návrhářem Osmanym Laffitou a jeho hosty. Talkshow je pozorností ke Dni matek, takže ženy čeká při vstupu malý dárek.

Běh zámeckým parkem
KDY: Neděle 8. května od 9 hodin
KDE: zámecký park Zákupy
ZA KOLIK:

Ve sváteční neděli startuje jubilejní 60. ročník Běhu parkem, tak se přijďte zjara trochu rozpohybovat. Sraz je u domečku v parku.

Cyklopouť ke sv. Pankráci
KDY: Neděle 8. května ve 13 hodin
KDE: sraz před bazilikou sv. Vavřince a sv. Zdislavy, Jablonné v Podještědí

S sebou - koko, něco málo k snědku, dobrou náladu. Trasa povede po cyklostezce sv. Zdislavy z Jablonného do Jítravy. Tam čeká na účastníky v 15 hodin mše svatá a piknik na farní zahradě.

Domov/Heimat
KDY: probíhá do 18. září
KDE: Památník K. H. Máchy Doksy
ZA KOLIK:

Hlavní výstavní akcí letošního roku v Památníku K. H. Máchy v Doksech je výstava souboru grafik Pavla Krause, které vznikly na motivy poémy Tomáše Cidliny nazvané Domov/Heimat. Dvojjazyčná poéma Tomáše Cidliny vznikla původně jako libreto stejnojmenné skladby Ľubicy Čekovské pro smyčcový kvartet a smíšený sbor uvedené ve světové premiéře na festivalu Lípa Musica v roce 2021. S napsaným materiálem se rozhodl jeho tvůrce dále pracovat a oslovil proto Pavla Krause a požádal ho, aby čtyři básně, které poému tvoří, interpretoval i výtvarně. Vzniklo tak komplexní umělecké dílo, které má svou literární, hudební i výtvarnou složku. Následně byly básně Šumava, Severní Čechy, Luž a Kus domova doprovozené grafikami Pavla Krause vydány knižně. Nyní se celý materiál ve větším provedení dostává před návštěvníky jako výstava se stejnojmenným názvem Domov/Heimat. V Památníku lze zakoupit knižní vydání poémy či objednat zarámovaný signovaný reprint jednotlivých grafik dle vlastního výběru.