Zahrádecké slavnosti
KDY: sobota 22. srpna v 11 hodin
KDE: zámecký park, Zahrádky
ZA KOLIK: 50 Kč

Již 18. ročník akce slibuje bohatý hudební i jiný program. Pro děti budou připraveny nejen kolotoče a další atrakce, ale také dětské divadelní představení a ukázka výcviku služebních psů. Zahraje mimo jiné kapela Verona, Kiss revival či Marek Černoch s kapelou Angels. V areálu hřiště se budou konat lety vrtulníkem a nebude chybět plno stánků s občerstvením. Celou akci pak završí ohňostroj.

Loučení s létem
KDY: sobota 22. srpna od 16 hodin
KDE: koupaliště, Jablonné v Podještědí

Město Jablonné společně s dobrovolnými hasiči zpříjemní dětem i dospělým blížící se konec prázdnin. Chybět nebude divadlo pro děti i dětská diskotéka, vystoupí kapela Lucie revival a na závěr DJ Roura s Oldies party.

Historická střelnice na Bezdězu
KDY: sobota 22. srpna (do 28. srpna)
KDE: hrad Bezděz
ZA KOLIK: 120/80 Kč

Vystupující skupina historického šermu Úpičtí střelci z. s. se zabývá převážně obdobím 1. poloviny 15. století a hlavní náplní činnosti je střelba z palných a střelných zbraní.Luky a kuše patřily ve středověku nejen na bitevní pole, ale také hlavně na lov a k zábavě. A k tomu poslednímu patří i tato střelnice. Návštěvníci si mohou vyzkoušet střelbu z anglických dlouhých luků, jezdeckých luků, z kuše. A to, jak ze silnějších, pro dospělé, tak ze slabších, pro děti.

Lípa Fest: Švestkobraní
KDY: sobota 22. srpna od 9 hodin
KDE: náměstí Dr. E. Beneše, Česká Lípa

Farmářský a řemeslný trh rozšířený o nabídku švestek ve všech podobách - čerstvé, sušené, švestková povidla, švestkové koláče, slivovice a mnoho dalšího.Stánky s vybranými farmáři, řemeslníky a s dobrotami včetně prvního burčáku přímo od vinaře. Doprovodný program, řemeslné dílničky pro děti, ochutnávka povidel.

Obecní a sklářská slavnost 
KDY: sobota 22. srpna od 13 hodin
KDE: před kostelem Povýšení svatého kříže – Křišťálovým chrámem a sklárna Pačinek, Kunratice u Cvikova

Přesunutá Májová slavnost obce Kunratice u Cvikova a s nimi spojená Oslava založení sklárny Pačinek.Připraven je pestrý program pro celou rodinu. Hlavní scéna bude po celý den hostit kapely různých žánrů, atraktivním bodem se jistě stane vystoupení bubenické skupiny Tam Tam Batucada zakladatele české samby Miloše Vacíka, který navíc představí svou výtvarnou tvorbu v Křišťálovém chrámu. Křišťálový chrám hostí stálou expozici tvorby Jiřího Pačinka, čítající přes tři stovky skleněných objektů, lustry, velkorozměrné plastiky a další unikátní objekty. Slavnosti mají také svůj zajímavý program v bezprostředně sousedící sklárně, kde se ve speciálním vstupu a živé tvorbě se sklem představí právě Miloš Vacík a Jiří Pačinek, tvořící své společné objekty inspirované malířovým světem. Co se skla týče, chybět nebudou ani další tradiční techniky, jako je korálkování, broušení skla, výroba skla nad kahanem, z dalších řemesel pak keramička a košíkářka. K dispozici bude dětský dvorek s proséváním sklářského písku, cvrnkáním skleněných kuliček, bludištěm ze sklářských forem, malým Pekelným sklípkem, a dále jízdy na koních a Segway, bublinová zábava, trampolína a další atrakce. Občerstvení bude zajišťovat zbrusu nová sklářská Kantýna U pece.Završením oslav se ve 22.00 hodin stane audiovizuální obraz KOUZELNÁ ZAHRADA, který za hudebního doprovodu představí Skleněnou zahradu Jiřího Pačinka nasvícenou efektovými světly a doplněnou živým foukaným a tekoucím sklem.

Věra Martinová: "Jako dřív"
KDY: neděle 23. srpna v 19 hodin
KDE: nádvoří zámku Vartenberk, Stráž pod Ralskem

Exkluzivní vystoupení Věry Martinové s názvem JAKO DŘÍV připomíná třicet úspěšných let této zpěvačky na sólové dráze. A novinkami také prezentuje její aktuální současnost. Jde o velký výběr největších hitů interpretky z let 1986- 2016.